‘Stroomversnelling’ brengt vernieuwende renovatie op gang

‘Stroomversnelling’ brengt vernieuwende renovatie op gang

Gepubliceerd op:

Op donderdag 20 juni hebben bouwpartijen, een aantal corporaties en minister Blok een overeenkomst getekend om een vernieuwende renovatiegolf op gang te brengen. Ze willen bij ongeveer 250.000 huurders energiebesparend renoveren en de besparing inzetten voor de investeringen.

De ondertekende partijen gaan zich inzetten voor renovaties van huurwoningen die als doel hebben de energienota fors op 0 uit te laten komen en zowel het comfort als het binnenklimaat van de woningen te verbeteren. Dat kost geld. Geld dat in deze lastige periode niet op straat ligt. Dat heeft geleid tot het uitwerken van vernieuwende ideeën over de investeringen. Zo kan het zijn dat corporaties bewoners garanderen dat hun energienota binnen een jaar 0 wordt en het geld dat ze daardoor besparen deels en tijdelijk inzetten om de investeringen terug te betalen. Het moet leiden tot tevreden huurders, duurzame corporaties, nieuwe renovatieconcepten en werk voor de bouw. Ook zal het het ontstaan van energiebedrijven in de hand werken die met nieuwe verdienmodellen bijdragen aan deze renovatiegolf. Naast label B renovaties, kunnen uit de energiebesparingen zelfs ook levensduurverlengende maatregelen worden gefinancierd, zo verwachten de bedenkers van het concept.

Veel corporaties zijn financieel niet in de positie om op grote schaal te renoveren, waar dat eigenlijk wel moet in de komende jaren. Tegelijk geven alle huishoudens in Nederland in het totaal 13 miljard uit aan energierekeningen. De bouw heeft vernieuwende renovatieconcepten op de plank liggen, maar kan daar in de recessie moeilijk mee aan de gang. Door die uitgangspunten naast elkaar te leggen, kwamen de ondertekenaars van de overeenkomst tot het uitwerken van nieuwe concepten die tot een stroomversnelling kunnen leiden en waarbij iedereen uiteindelijk wint.

Een greep uit ons leveranciersregister

Fermacell BV
Fermacell BV, onderdeel van Xella International GmbH, is actief op de internationale bouwstoffenmarkt ...
Oaktree Group
De Oaktree Group: complete ICT-oplossingen onder één dak ...
Ubbink BV
Alles in huis voor een compleet dakadvies!