Rob van Gijzel voorzitter samenwerkingstafel voor extra aanbod huurwoningen middensegment

Rob van Gijzel voorzitter samenwerkingstafel voor extra aanbod huurwoningen middensegment

Gepubliceerd op:

Rob van Gijzel - voormalig burgemeester van Eindhoven en oud-kamerlid - gaat in gemeenten met veel vraag naar huurwoningen in het middensegment de zogeheten samenwerkingstafel voorzitten. Aan deze tafel worden lokale partijen en investeerders met elkaar in contact gebracht. Dit moet leiden tot afspraken over extra aanbod voor starters met een middeninkomen en doorstromers die vanuit de sociale huur plaats willen maken voor lagere inkomens op de wachtlijst. Dit schrijft minister Blok (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.

De samenwerkingstafel is onderdeel van een breed pakket maatregelen voor een groter aanbod aan huurwoningen in het middensegment. In het nieuwe corporatiebestel moeten woningcorporaties zich weer beperken tot het bouwen van woningen voor lagere inkomens. Daarmee is er voor marktpartijen niet langer sprake van oneerlijke concurrentie waardoor zij weer willen investeren. Volgens onderzoek willen beleggers inmiddels 6 miljard investeren in de vrije huursector.

De verantwoordelijkheid voor het realiseren van extra aanbod ligt op lokaal niveau. Gemeenten, corporaties en investeerders kunnen het aanbod vergroten door bijvoorbeeld nieuwbouw en de transformatie van leegstaande kantoren in woningen. Ook kunnen corporaties duur bezit verkopen aan beleggers. Hiervoor worden de verkoopregels versoepeld.

De regels rond bestemmingsplannen worden gewijzigd zodat gemeenten middeldure huur daarin als aparte categorie kunnen opnemen. Daarbij kan de gemeente de maximale huur aangeven, zodat de gemeente nog meer kan sturen op een groter aanbod huurwoningen in dit segment.Verder gaan er  soepelere regels gelden voor corporaties die duur bezit willen verkopen aan beleggers. Voor de regio's Amsterdam en Utrecht geldt de komende jaren een tijdelijke aanpassing van het puntensysteem waardoor studio's en kleine appartementen gemakkelijker in de vrije sector verhuurd kunnen worden.

Van Gijzel start op 1 januari 2017 als voorzitter van de samenwerkingstafel. Minister Blok informeert de Kamer daarna over het plan van aanpak.

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Aon
Dragen wat je kunt, verzekeren wat je moet ...
GOM Schoonhouden BV
Gom: jouw schoonmaakpartner bij woningcorporaties ...