Koolmonoxide; een echte sluipmoordenaar!

Koolmonoxide; een echte sluipmoordenaar!

Gepubliceerd op:

Volgende week starten de Koolmonoxide-weken in Nederland met de Nederlandse Brandwondenstichting. In navolging van de brandpreventieweken die jaarlijks in oktober worden gehouden nu dus aandacht voor de gevaren van koolmonoxide. Jaren lang werd er gedacht dat ongevallen met koolmonoxide samen met de geiser zouden verdwijnen, maar niets is minder waar. Het aantal ongevallen neemt toe. Aandacht is dus nodig!

Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet, maar u kunt door een koolmonoxidevergiftiging wel bewusteloos raken of zelfs overlijden.
Een koolmonoxidevergiftiging gaat snel en uit zich met symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. De verleiding is dus al snel om ‘even te gaan liggen’, met dramatische gevolgen.

Waar komt koolmonoxide dan vandaan? Als de geiser, de cv-installatie of een gaskachel niet goed werkt, kan dat gevaarlijk zijn. Misschien komt dit door onvoldoende ventilatie, vervuiling of een verkeerde afstelling van de installatie. Daarom is een jaarlijkse controle van deze installaties door een erkende installateur van groot belang.

Maar daarmee bent u er nog niet. Woningen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd en dat komt de hoeveelheid zuurstof in een woning niet altijd ten goede. Dit moet natuurlijk geregeld worden door goed te ventileren zodat frisse lucht in de woning komt. Mocht er koolmonoxide vrijkomen in een woning, dan kan voldoende zuurstof een leven redden.

Maar het blijft natuurlijk vertrouwen op derden.

Het plaatsen van een koolmonoxidemelder ( in sommige Europese landen verplicht) kan het verschil maken. Een koolmonoxide melder werkt zodanig dat na langere tijd een kleine overschrijding van de toegestane drempelwaarde alarm wordt gegeven. Maar ook bij een snelle toename van de gemeten koolmonoxide in korte tijd klinkt het alarm.

Daarbij worden de koolmonoxide melders die Quality Creations verkoopt steeds professioneler. Zo is de standaard nu eigenlijk al dat de melders (van het merk Fire Angel, het innovatieve zustermerk van First Alert) standaard zijn voorzien van een batterij met een levensduur van 10 jaar.  Ook zijn er CO melders die draadloos gekoppeld kunnen worden met rookmelders (zowel batterij gevoed als werkend op 230V, NEN 2555). Ook zijn melders beschikbaar die voorzien zijn van een display waarmee de meest recente piekwaarden kunnen worden afgelezen.

Benieuwd wat wij voor uw corporatie kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Quality Creations International (de officiële distributeur van First Alert en Fire Angel). Samen met u kijken zij graag wat voor uw organisatie een passende oplossing zou kunnen zijn voor welk deel van uw woningvoorraad. Bel voor een vrijblijvende afspraak met Quality Creations 015 3693965 of direct met John van Adrichem 06 5389 1215.
https://www.woningcorporaties.nl/leveranciers/brandbeveiliging/quality-creations-international

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...