Kansarme huurders geweerd uit Rotterdamse 'kantelwijken'

Kansarme huurders geweerd uit Rotterdamse 'kantelwijken'

Gepubliceerd op:

Vier Rotterdamse woningcorporaties gaan bepaalde huurders weren in wijken waar zich relatief veel probleemhuishoudens bevinden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die geen werk hebben of die in het verleden overlast hebben veroorzaakt. Zo willen ze voorkomen dat de situatie er verergert.

Het convenant dat de corporaties Vestia, Woonbron, Woonstad en Havensteder daartoe ondertekende, geldt specifiek voor een aantal woningblokken in wijken van de deelgemeente IJsselmonde. De corporaties geven deze wijken de titel ‘kantelwijken’. Dat houdt in dat er zich een groot aantal huishoudens bevinden met schuld- of werkproblemen, of mensen die in de buurt voor veel overlast zorgen. Om deze wijken niet over te laten kantelen naar echte probleemwijken, willen de corporaties de instroom beter beheersbaar maken. Ze gaan nieuwe huurders eerst controleren op hun achtergrond. Mensen zonder baan, mensen die al hoog in de schulden zitten of waarvan is aangetoond dat ze in het verleden voor overlast hebben gezorgd in de buurt waar ze woonden, zijn niet meer welkom in deze wijken. De toelatingsvoorwaarden gelden voor in totaal 1200 woningen in de kantelwijken. Zo proberen de corporaties de leefbaarheid en aantrekkingskracht van de wijken te verbeteren of er in ieder geval voor zorgen dat ze niet verder afglijden.

Niet iedereen is het eens met deze maatregelen. Zo laten GroenLinks en SP in de deelgemeente weten dat ze het niet wenselijk vinden dat een deel van Rotterdam-Zuid op slot gaat voor kansarme huurders. Ze willen leefbaarheid niet in direct verband zetten met werkloosheid en lage inkomens. Daarnaast vinden ze het juist een taak voor woningcorporaties om kwetsbare groepen aan woonruimte te helpen.

Bron: volkskrant.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
NIBE Energietechniek
Als Europees marktleider op het gebied van warmtepompen is NIBE dé partner voor de Nederlandse en Belgische markt ...