Huurders dagen staat voor de rechter

Huurders dagen staat voor de rechter

Gepubliceerd op:

De Nederlandse Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hebben de staat vandaag voor de rechter gedaagd. Dat lieten de organisaties onlangs weten.

Ze willen dat de rechter minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken verbiedt om in gebieden met de duurste huizen de maximale huurprijs te verhogen. Donner stelde deze maatregel in juni aan de Tweede Kamer voor, terwijl hij eigenlijk de maximale huur in heel Nederland wilde verhogen. Volgens de organisaties kan Donner de aangepaste maatregel niet doorvoeren, omdat deze in strijd zou zijn met de wet.

In tien schaarstegebieden, met daarin 140 gemeenten, mogen verhuurders maximaal 25 punten extra tellen in het zogeheten woningwaarderingsstelsel. Dit puntensysteem bepaalt hoeveel een verhuurder voor een woning mag vragen. De 25 punten extra betekenen een maximale huurverhoging van 120 euro. De organisaties denken dat huizen in steden als Amsterdam, Utrecht en Den Bosch - met een groot woningtekort - zo onbetaalbaar zullen worden voor nieuwe huurders. De doorstroming zal stagneren vanwege het grote gat tussen de bestaande en de nieuwe huurprijzen, zo verwachten ze. De maatregel zal tienduizenden huurwoningen liberaliseren, met als gevolg een daling van het aantal betaalbare woonruimtes. 

Foto: Noordhollands Dagblad

Een greep uit ons leveranciersregister

Polygon
Polygon is dé specialist in het schadeherstel en klimaatoplossingen ...
Kiwa Technology B.V.
Kiwa Technology is een internationale dienstverlener en kennispartner in de energie- en waterketen ...
GND Garantiedeuren
GND Garantiedeuren biedt opdrachtgevers en afnemers al meer dan 35 jaar zekerheid ...