Brabantwoningen tonen beste energieprestaties

Brabantwoningen tonen beste energieprestaties

Gepubliceerd op:

De zogenaamde Brabantwoningen in Sint Oedenrode kennen de laagste energieprestatiecoëfficiënt in heel Nederland, namelijk -0,29. Dat blijkt uit een onderzoek door Kennishuis energie Gebouwde Omgeving, een programma van Agentschap NL. De minimale EPC eis voor nieuwe woningen is 0,6.

Het bouwproject Brabantwoningen in Sint Oedenrode bestaat uit 27 energie-neutrale sociale huurwoningen. Het zijn daarnaast ook nog eens ‘actiefwoningen’, wat inhoudt dat ze met natuurlijk ventilatie zijn uitgerust en zijn gebouwd met ecologisch verantwoorde materialen. De provincie Noord-Brabant ontwikkelde het concept samen met vier Brabantse gemeenten en vier woningbouwcorporaties in de regio. Het concept kwam voort uit de behoefte aan duurzame en betaalbare woningen in de provincie. Er wordt hoogwaardige isolatie toegepast en triple beglazing beperkt het energieverlies. De woningen hebben PV cellen voor het winnen van elektrische stroom en een zonnecollector op het dak voor het opwarmen van water. Binnen is er een hotfill wasmachine en vaatwasser. Een luchtwarmtepomp hergebruikt de warmte uit de lucht die naar buiten gaat en zorgt voor de verwarming. Door deze technieken valt de energierekening van de Brabantwoning flink lager uit dan bij een vergelijkbaar woonhuis. Het is de bedoeling dat dit type huizen straks ook op andere plekken in Brabant gaan verrijzen, zowel in de koop- als in de huursector. In drie gemeenten liggen daar al plannen voor klaar. In de eerste helft van 2013 nam Agentschap NL, ten behoeve van onderzoek, een selectie van zeer energiezuinige woningbouwprojecten onder de loep. Daarbij werd vooral gekeken of de beloofde energiezuinigheidsmaatregelen vanuit het ontwerp, ook daadwerkelijk in praktijk zijn gebracht en werken. Ook het project Brabantwoningen in Sint Oedenrode werd op die manier gecontroleerd. Daaruit kwam naar voren dat de woningen aan de beloften voldeden. Er werd een EPC gemeten van -0,29. Daarmee presteren de woningen beter dan welke andere dan ook in Nederland, als het gaat om energieprestaties.

Die duurzame prestatie leverden de partijen in de bouwketen ondanks het relatief lage budget wat hen ter beschikking stond. Omdat het om sociale huurwoningen ging, was de investeringsruimte krap. Ondanks dat wisten de partijen met slimme oplossingen tot verbazende resultaten te komen. De betreffende woningen zijn met een verbruik van 10 kilowatt per vierkante meter, zuiniger dan de huidige Passiefhuizen, waarvoor een standaard geldt van 15 kilowatt per vierkante meter. Naast energiezuinigheid is bij de Brabantwoningen ook nadrukkelijk aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat en duurzaam materiaalgebruik. 

Bron: duurzaamgebouwd.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

BoFloor B.V.
Dé groothandel voor Verenigingen van Eigenaren ...
ista Nederland B.V.
ista Nederland is marktleider en gespecialiseerd in het meten en afrekenen van het individuele ...
NIBE Energietechniek
Als Europees marktleider op het gebied van warmtepompen is NIBE dé partner voor de Nederlandse en Belgische markt ...