Xemex

Xemex

Bezoekadres
Burgemeester Burgerslaan 40
5245 NH ’s-Hertogenbosch
Contactgegevens
Telefoon: +32 32 01 95 95

Xemex en Cast4All bieden DE oplossing voor onafhankelijke energiemonitoring door en voor woningcorporaties en installateurs

‘Het optimaliseren van het rendement van zonnepanelen begint met een adequate monitoring van de opbrengst. Met onze pv-monitoringoplossing met MID-gecertificeerde meter is de correcte meting van de zonnestroomproductie voor meer dan 100 procent gegarandeerd.’

Cast4All en Xemex bieden eigenaars, installateurs en beheerders van residentiele PV installaties en NOM / BENG (EPV) woningen  een neutrale, efficiënte en zorgenvrije monitoringoplossing aan.

De oplossing bestaat uit:

Hardware:
  • een (Landys+Gyr of Kamstrup) energiemeter met Xemex communicatiemodule of
  • SUNGate waarmee rechtstreeks energie data uit de omvormer verkregen wordt of
  • een DINGate, een datalogger die data uit de P1 poort ontvangt plus 15 verschillende MOD-Bus sensoren (w.o. warmtepomp) kan uitlezen.
Software:
  • een applicatie met geïntegreerde probleemdetectie en optimalisatiealgoritmes (Clear Sky Performance Index) om de rendabiliteit van de installaties te maximaliseren.
Het grote voordeel bestaat erin dat alle delen van deze oplossing onder controle komen van een neutrale partij zonder afhankelijk te worden van de lokale internetaansluiting.

Deze beproefde aanpak creëert aanzienlijke kostenbesparingen. De oplossing is gemakkelijk aanpasbaar aan specifieke noden en kan via een API eenvoudig worden gekoppeld aan CRM oplossingen.

De software werkt volgens de principes van “Normalized Systems”, een methodologie voor beter en goedkoper software onderhoud die ook toelaat om snel stabiele oplossingen te ontwikkelen.
Deze technologie werd ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. De eerste applicaties draaien reeds 10 jaar zonder onderbreking.

Overzicht functionaliteit

Energiemeting
De energiemeter wordt geplaatst aan de uitgang van de omvormer. Deze meter meet dus enkel de productie van de zonnepanelen. De geleverde meter is van Landis + Gyr, één van de grootste meterfabrikanten. Ze is uitgerust met een communicatiemodule van Xemex. Hiervan werden reeds meer dan 300.000 stuks geïnstalleerd voor andere toepassingen.

De meter levert meetwaarden met een resolutie van 15 minuten.

GSM Communicatie
Twee maal per dag worden de meetwaarden opgevraagd via het GSM netwerk (2G, 4G of LTE Cat. M). Het datavolume per maand wordt zeer laag gehouden.

Alarm afhandeling
Er wordt veel aandacht besteed aan een doorgedreven alarmfiltering. Er wordt gestreefd naar het vermijden van onnodige of achterhaalde alarmen.
  • “Zero production” indien niet veroorzaakt door weersomstandigheden
  • Een vermindering van het rendement
  • Communicatie verlies tussen meter en server
Detectie van performantie degradatie
De PV Monitoring toepassing berekent de Clear Sky Performance Index (CSPI): een unieke, accurate en snelle methode om performantiedegradatie te detecteren. De methode is gebaseerd op automatische detectie van Clear Sky momenten. Die worden gebruikt als referentie om een index te berekenen die altijd rond dezelfde waarde moet liggen. D.m.v. trend analyse kan snel performantieverlies gedetecteerd worden.

Installatie Support
De koppeling van een meter aan de juiste klant wordt geautomatiseerd. Vanuit de beheerdersinterface wordt de registratie geïnitialiseerd. Het monitorsysteem doet dan een aantal testen en instellingen. Daarna wordt da status gewijzigd naar “Registered”. Op de Xemex module gaat de rode LED uit.
De on-site installateur kan hiermee binnen 10 minuten een correct werkende meter installeren zonder verdere menselijke tussenkomst.

REST API
De API (Application Program Interface) laat toe om externe applicaties te koppelen aan de PV Monitoring. Er is de mogelijkheid tot lezen van gegevens en schrijven van gegevens in de database. Dit kan gebruikt worden om een bestaande klantportal te koppelen of om gegevens uit te wisselen met een bestaande CRM applicatie.

User Interfaces
De oplossing omvat een user interface voor de beheerder van de installaties.
Er kan worden gebruik gemaakt van de REST API om een eigen GUI of portal te ontwikkelen.

Meer info op www.cast4all.com of www.xemex.eu

Word lid en profiteer!

De database bevat een compleet overzicht van alle woningcorporaties met contactpersonen. Tevens ook de mogelijkheid om complete exports te maken naar Excel.

De aanbieding

Een greep uit ons leveranciersregister


MASTUM ontzorgt u graag door samen met u de staat van de daken in kaart te brengen ...

Sika oplossingen voor een veilige, gezonde leefomgeving ...

DAKMERK. Hét keurmerk voor platte daken ...

We ontwikkelen inspectie-oplossingen voor de vastgoedsector ...

GND Garantiedeuren biedt opdrachtgevers en afnemers al meer dan 35 jaar zekerheid ...

Breijer biedt u alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden. We renoveren bitumen en zinken dakbedekkingen ...