Woonstad Rotterdam bevriest huur laagste inkomens

Woonstad Rotterdam bevriest huur laagste inkomens

Gepubliceerd op:

Woonstad Rotterdam voert in 2017 geen huurverhoging door voor huurders met de laagste inkomens. Ook huurders van studenten- en jongerenhuisvester Stadswonen Rotterdam, een onderdeel van Woonstad, vallen onder de regeling van Woonstad Rotterdam. Omdat corporaties geen inzage hebben in de actuele inkomens van hun huurders, vroeg Woonstad de gemeente Rotterdam om te toetsen of huurders in aanmerking komen voor de regeling. De gemeente bekijkt voor Woonstad of mensen gebruikmaken van voorzieningen voor minima, een bijstandsuitkering ontvangen of alleen AOW krijgen.

De huur voor huurders die voldoen aan de voorwaarden blijft van 1 juli 2017 tot 1 juli 2018 hetzelfde. Naar schatting kunnen ongeveer 15.000 huurders van Woonstad en Stadswonen van deze meevaller profiteren.

Brief
Deze week ontvangen ruim 31.000 sociale huurders van Woonstad Rotterdam met een huur van 412,80 euro of hoger een brief. Daarin legt Woonstad uit dat de laagste inkomensgroepen worden ontzien bij de jaarlijkse huurverhoging. Huurders die denken in aanmerking te komen, hebben ruim twee weken de tijd om de gemeente toestemming te geven om persoonsgegevens te delen met Woonstad.

Aanmerking huurbevriezing
De gemeente controleert vervolgens welke huurders in de groep met de laagste inkomens vallen en geeft dit aan Woonstad Rotterdam door. De huurders die in deze groep vallen, krijgen geen huurverhoging per 1 juli. Dit levert hen een besparing op van 70 tot 100 euro per jaar. De huur van alle andere huurders met een inkomen tot 40.349 euro stijgt met 1,3%.

Laagste inkomens ontzien
“Steeds meer mensen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen,” zegt Maria Molenaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam. “Uit onderzoeken blijkt dat vooral bewoners met de laagste inkomens problemen hebben met het betalen van de huur, en daarom willen we deze groep dit jaar ontzien bij de huurverhoging.” Ook de komende jaren kijkt Woonstad Rotterdam voor verschillende groepen huurders welke maatregelen ze kan nemen.

Financiële meevaller
“We doen daarbij ons uiterste best om de huurders te bereiken die zo’n financiële meevaller het meest kunnen gebruiken,” aldus Molenaar. “Privacyregels maken dat lastig, aangezien woningcorporaties geen inzage hebben in het inkomen van hun huurders. De Belastingdienst mag die informatie ook niet geven. We zijn daarom erg blij met de medewerking van de gemeente Rotterdam, die voor ons controleert of iemand een minimuminkomen heeft.”

Toestemming van huurders
Het enige dat huurders moeten doen, is toestemming geven voor het delen van persoonsgegevens met de gemeente. Molenaar: “Zonder de medewerking van de gemeente zouden huurders een aanzienlijk grotere inspanning moeten leveren. Zij hadden zich bij ons moeten melden met bewijsstukken.”

Bron: Woonstad Rotterdam. Beeld: Trouw.

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...