WoonKieskompas toetst politieke standpunten over wonen

WoonKieskompas toetst politieke standpunten over wonen

Gepubliceerd op:

Het WoonKieskompas van Vereniging Eigen Huis laat de standpunten van politieke partijen zien over kwesties zoals verplichte energiebesparing in huis, windmolens in woonbuurten of de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Huiseigenaren en huurders die het woonbeleid van politieke partijen belangrijk vinden kunnen de verschillende politieke standpunten toetsen aan hun eigen opvattingen op eigenhuis.nl/woonkieskompas.

WoonKieskompas is ontwikkeld door Kieskompas en is onafhankelijk en wetenschappelijke beproefd. Politieke partijen die in de peilingen op tenminste een Kamerzetel staan hebben de stellingen ontvangen. De stellingen in WoonKieskompas staan los van de standpunten van Vereniging Eigen Huis.

Oproep aan de politiek
Vereniging Eigen Huis (VEH) roept politieke partijen in haar verkiezingspamflet op duidelijkheid te geven over de woningmarkt. In 'Ruimte voor de burger' noemt de vereniging vijf punten waarover de politiek zich over moet uitspreken. Eén daarvan is om de nieuwe woningnood een halt toe te roepen; de vereniging wil dat de overheid gemeenten opdraagt om extra woningen te bouwen. Een tweede oproep van VEH is om de drempels op de woningmarkt te verlagen. Huizenkopers moeten volgens VEH meer ruimte krijgen om een hypotheek af te sluiten binnen de grenzen van veilig lenen.

Eerlijke energietransitie
De andere oproepen aan de politiek zijn om te zorgen voor een eerlijke en kansrijke energietransitie, bewoners het voortouw te geven bij veranderingen in de wijk en om solidair te zijn met Groningen. Voor de energietransitie vraagt VEH om praktische ondersteuning en goede duurzame financiële regelingen. Bij de oproep voor meer inspraak bij een veranderende leefomgeving denkt de vereniging vooral aan meer inspraak wanneer er iets in de leefomgeving verandert, bijvoorbeeld door de plaatsing van windmolens. Daarnaast vraagt VEH de politiek om gedupeerden in het Groningse gaswinningsgebied direct te helpen met een goede schade- en compensatieregeling.

Het WoonKieskompas van Vereniging Eigen Huis en de oproep aan de politiek staan op www.eigenhuis.nl/woonkieskompas.

Afbeelding: Eigenhuis.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister

Quality Creations International
Producten die het eenvoudig mogelijk maken brandveilig te leven ...
Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...
ista Nederland B.V.
ista Nederland is marktleider en gespecialiseerd in het meten en afrekenen van het individuele ...