Woningcorporaties werken inventief aan doorstroming

Woningcorporaties werken inventief aan doorstroming

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties doen een greep in de trukendoos om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. In verschillende delen van het land zijn experimenten gaande met het geven van kortingen op de huurprijs voor doorstromers naar kleinere woningen.

In Apeldoorn experimenteren de gemeente en drie woningcorporaties met kortingen op de huurprijs voor senioren die van een eengezinswoning naar een nieuwe, kleinere woning gaan. Ook krijgen de 65-plussers een bijdrage in de verhuiskosten en verhuishulp. Op die manier hopen zij de doorstroming op gang te brengen die is gestokt sinds de crisis woedt.

Ook in de regio Leiden is een proef gaande. Onder de naam ‘Kleiner wonen met korting’ stimuleren drie woningcorporaties huurders met een te grote woning om door te stromen naar kleinere woonruimte. De proef duurt een jaar en werkt als volgt: als een huurder in zijn huidige (te grote) woning een bepaald percentage van de maximaal redelijke huur betaalt
(bijvoorbeeld 73%), dan behoudt hij dat percentage in de nieuwe (kleinere) woning. Normaal gesproken wordt dat percentage bij verhuizing vaak opgetrokken richting de maximaal redelijke huurprijs. Zo kan een kleinere woning toch een duurdere huur hebben, waardoor de lust om te verhuizen vergaat.

Een greep uit ons leveranciersregister

Recticel Insulation
Recticel wil een wezenlijk verschil maken in het dagelijks comfort van iedereen ...
PAM Galerij en Balkonverhoging B.V.
Drempels en hoogteverschillen belemmeren ouderen en mensen met een handicap in hun mobiliteit ...
HowAboutYou B.V.
Wij spreken de taal en begrijpen de dynamiek bij onder meer overheden en wooncorporaties ...