Woningcorporaties gaan snoeien in personeelsbestand

Woningcorporaties gaan snoeien in personeelsbestand

Gepubliceerd op:

Er staan bij woningcorporaties duizenden banen op de tocht. Dat is de conclusie uit een onderzoek van NRC en onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl onder corporatiedirecteuren. Bijna de helft van de directeuren blijkt bereid te zijn salaris in te leveren.

Woningcorporaties zitten in zwaar weer. De verhuurderheffing - een door het rijk opgelegde bijdrage aan de bezuinigingen - en reddingsacties voor noodlijdende collega-corporaties maken dat het financieel niet al te best gaat. En dan beginnen vanaf volgende week dinsdag ook de openbare verhoren in de parlementaire enquête naar misstanden in de sector.

In aanloop naar die enquête heeft NRC Q en onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de 65 grootste woningcorporaties van Nederland. Ruim de helft van de aangeschreven corporatiedirecteuren deed mee.

Een van de conclusies is dat bijna alle corporatiedirecteuren zeggen banen te schrappen. Bij zeven op de tien corporaties gaat het om minimaal 15 procent van de fulltimebanen. Uitgaande van de grofweg 28.000 fulltimebanen in de sociale huursector gaat het om duizenden mensen die hun baan verliezen.

Bijna de helft van de directeuren is bereid een deel van het salaris in te leveren, tot wel 20 procent, is een andere conclusie. “Het kan met minder”, zegt een directeur die rond 100.000 euro verdient. “Kwaliteit van leven en werken heeft met meer, en andere zaken van doen.” Ook de politiek wil een einde aan de te hoge inkomens. Corporatiedirecteuren moeten zich sinds dit jaar al houden aan nieuwe salarisnormen, die zijn afgeleid van de regels voor bestuurders in de (semi-) publieke sector. Dit moet excessen als jaarsalarissen van ruim vier ton voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er te veel aanbod is in sociale huursector, ongeveer 36 procent van alle woningen. Veel te groot, vindt Minister Blok van Wonen . Zes op de tien corporatiedirecteuren is het daarmee eens. Een directeur: “In Europees perspectief is de sociale woningbouw hier een grote sector. Op zich reden om trots op te zijn, de hele wereld komt ook hier kijken, maar onvoldoende legitimatie om het dan maar zo te houden. Een beperkte krimp van de sector is op zich geen probleem.” Vooral in de grote steden is het marktaandeel van de sociale huur te hoog, zegt een ander. “In Amsterdam meer dan 50 procent, terwijl op enige reisafstand betaalbare woningen te huur zijn.”

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.