Woningcorporaties en bouw: slimmer samenwerken aan verduurzaming

Woningcorporaties en bouw: slimmer samenwerken aan verduurzaming

Gepubliceerd op:

Een aantal directeuren van bouwbedrijven en van woningcorporaties ontbeten op 5 september 2017 samen om een begin te maken aan een betere samenwerking. Gemopper van beide partijen over slechte samenwerking bracht Aedes-voorzitter Marnix Norder en de voorzitter van Bouwend Nederland Maxim Verhagen op het idee voor een gezamenlijk ontbijt.

Bij het voorstelrondje was al duidelijk dat beide partijen meer samenwerking willen. Norder zei dat hij hoopt dat aan deze ontbijttafel een opening komt die het overleg aan meer tafels ofwel bij andere overleggen stimuleert. Verhagen benadrukte dat ze elkaar hier ongedwongen diep in de ogen kunnen kijken en wil over een paar maanden de eerste resultaten zien. Beide voorzitters poneerden een stelling.

Hoge verwachtingen
Verhagen wierp de stelling op dat corporaties teleurgesteld zijn in het uitblijven van innovatieve concepten van marktpartijen voor het verduurzamen van hun woningbezit. Volgens hem ligt dat mede aan de hoge verwachtingen van wat de bouw kan. Uit de discussie bleek dat niet alleen de verwachtingen verschillen, ook is er verschil van mening over wat het belangrijkste is: echte innovatie of snelle verbeteringen.

Kaarten tegen de borst
Bovendien houden bouwers bij innovaties vaak de kaarten tegen de borst omdat collega’s concurrenten zijn. Woningcorporaties zijn geen concurrenten van elkaar en dat maakt het gemakkelijker om nieuwe dingen te delen. En zij hebben rekening te houden met huurders. Een bouwer zou ook meer moeten nadenken over wat hij kan doen om de huurder blij te maken. Dat betekent dat bouwers en corporaties niet alleen na moeten denken over technische innovaties, maar ook over organisatorische.

Pakket van verduurzaming
De tweede stelling kwam van Norder. Hij stelt dat bouwbedrijven teleurgesteld zijn in de verduurzamingsvraag van corporaties omdat over het algemeen elke woningcorporatie met een eigen vraag komt wat betreft innovatieve concepten. Het helpt volgens hem om de uitvraag iets scherper en eensgezinder stellen. Volgens Verhagen moeten bouwers echter wel met een pakket van verduurzamingsmaatregelen komen waar een corporatie echt iets aan heeft. Corporaties hebben hun voorraad vaak niet goed in beeld als het om verduurzaming gaat. Daar kunnende woningcorporaties de kennis van de bouwers goed bij gebruiken en daar moeten zij ook huurders bij betrekken.

Concepten
Doelstellingen voor verduurzaming zijn al vastgelegd in de Woonagenda en de Bouwagenda. Hiermee kunnen bouwers en woningcorporaties aan de slag. Norder en Verhagen hebben de aanwezigen uitgedaagd hiervoor met concrete voorstellen te komen. Aan het einde van de ontbijtbijeenkomst zijn tweetallen gemaakt van corporaties en bouwers. Zij gaan samen voorstellen uitwerken voor een challenge. Een uitdaging waar ze over een paar maanden de eerste bevindingen van delen tijdens een volgend ontbijt. Daar krijgt de hernieuwde samenwerking een vervolg.

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...