Woningcorporaties blinken uit in goed werkgeverschap

Woningcorporaties blinken uit in goed werkgeverschap

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties zijn goed vertegenwoordigd in de lijst van Beste Werkgevers 2012, die recentelijk gepubliceerd is door Effectory en VNU Vacature Media. Negen corporaties zijn opgenomen in landelijke top 100. Wat maakt de woningsector succesvol?


Woningcorporaties zijn goed vertegenwoordigd in de lijst van Beste Werkgevers 2012, die recentelijk gepubliceerd is door Effectory en VNU Vacature Media. Negen corporaties zijn opgenomen in landelijke top 100. Wat maakt de woningsector succesvol?

In de categorie minder dan 1000 medewerkers staan Woningstichting SWZ, Dunavie en Portaal genoteerd. De medewerkers van Woningstichting SWZ beoordeelden hun algemene tevredenheid met het rapportcijfer 8,3. Dunavie scoorde een 7,9 en Portaal een 7,6. In de categorie minder dan 100 medewerkers zijn Woningstichting Wherestad (8,6), Woonservice (8,4), Ons Huis (8,0), Stichting R&B Wonen (7,9), Woonvereniging Patrimonium (7,7) en De Sleutels (7,7) opgenomen.

Beste werkgeversonderzoek
Deze resultaten blijken uit het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory en VNU Vacature Media. Het onderzoek is dit jaar voor de elfde keer uitgevoerd door Effectory om een objectief oordeel te kunnen vellen over goed werkgeverschap in Nederland. De positie die organisaties op de ranglijst krijgen is gebaseerd op de algemene tevredenheid van de eigen medewerkers. De respondenten zijn ondervraagd over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega’s, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden.

Het geheim van het succes
Wat maakt de negen woningcorporaties nu zo succesvol? Uit het onderzoek blijkt dat de corporaties stuk voor stuk bevlogen en betrokken organisaties zijn met hart voor hun vak én de maatschappij. Nicole Schuttelaar, consultant bij Effectory en gespecialiseerd in onderzoek bij woningcorporaties, licht dit toe: “Organisaties die een goed antwoord hebben op de vraag: ‘Wat is onze toegevoegde waarde aan de maatschappij?’ hebben vandaag de dag duidelijk een streepje voor. Aan authenticiteit en duurzaamheid wordt namelijk steeds meer waarde gehecht. Er is een grote aantrekkingskracht op nieuwe medewerkers en klanten, terwijl bestaande medewerkers extra betrokken en bevlogen zijn. Samen gaan voor een goede zaak. Dát is het geheim van goed werkgeverschap. Deze corporaties slagen er allemaal uitstekend in om hun toegevoegde waarde in de maatschappij aan te tonen.”

Aandachtspunten
Zijn er ook aandachtspunten? Dat wel. ‘Bij veel woningcorporaties zien we dat de samenwerking tussen afdelingen nog beter kan’, vertelt Schuttelaar. ‘Er bestaat soms een eilandcultuur, waarbij iedereen met zijn eigen doelstellingen bezig is.’ Daarnaast wordt de afstand tussen de directie en de medewerkers door veel woningcorporaties als groot ervaren. Hoe uit dit zich? Schuttelaar: ‘Door het ontbreken van open communicatie, zowel top down als bottom up. Waar is men mee bezig? Ook het soort leiderschap doet veel, de manier waarop gecommuniceerd wordt.’ Punten om aan te werken dus, al spreekt het voor zich dat elke corporatie anders is en dit een gemiddeld beeld betreft.

Trotspunten
Wat zijn trotspunten van de sector? Schuttelaar: ‘Uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden scoren hoog. Medewerkers kunnen zich ontplooien. Daarnaast worden de arbeidsomstandigheden zeer positief beoordeeld, zowel primair als secundair. Ook zien we een hoge maatschappelijke betrokkenheid. Het gevolg? Overwegend betrokken, bevlogen en loyale medewerkers! Daar mag de woningsector oprecht trots op zijn.’


Een greep uit ons leveranciersregister

RECO Lift Solutions
Verhuur van tijdelijke personenliften, trapliften en noodliften voor iedere situatie ...
Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...
Breman Woningbeheer
Breman Woningbeheer; uw partner voor service- en installatiewerkzaamheden ...