Woningaanbod en woonwensen senioren lopen uiteen

Gepubliceerd op:

Inzicht in woonwensen van senioren is belangrijk om te kunnen toetsen of uw huidige beleid goed is afgestemd op de wensen en behoeften van ouderen in uw werkgebied. WoningNet onderzocht deze woonwensen in vier gebieden. De uitkomsten van het onderzoek maken duidelijk dat er vooral een discrepantie is tussen het woningaanbod voor jongere senioren en hun woonwensen.


Pas bij 75+ seniorenwoning gewenst
Senioren reageren heel bewust op een woning en zijn kritisch bij de keuze van hun wellicht ‘laatste’ woning. Corporaties labelen woningen voor senioren voor woningzoekenden vanaf 55 jaar. Daarbij maken ze geen onderscheid tussen jongere en oudere senioren. De woonwens van 55-jarigen is echter anders dan van 75-plussers, blijkt uit het onderzoek van WoningNet. Woningzoekenden van 55-64 jaar zijn vooral geïnteresseerd in een ‘normale’ woning. Terwijl 75-plussers juist liever kiezen voor een ‘echte seniorenwoning’.

Kwantitatief probleem
“Wat het meeste opvalt, is dat het huidige aanbod van seniorenwoningen niet matcht met de behoefte van de senioren. Deze groep wil zo lang mogelijk in hun huidige woning blijven wonen”, vertelt Nikkie Gerritsen, adviseur onderzoeker bij WoningNet. “En als ze dan toch moeten verhuizen, geven senioren de voorkeur aan eengezinswoningen, terwijl het aanbod voor hen vooral uit appartementen bestaat. De markt voor seniorenwoningen heeft dus meer een kwalitatief probleem dan een kwantitatief probleem.”

Maandlasten mogen stijgen
Onder alle leeftijdscategorieën bestaat een grote behoefte aan een woning van vier of meer kamers en een oppervlakte van minimaal 75 m2. Circa 30% van de ondervraagden is bereid om bij een verhuizing een stijging van de maandlasten tot € 100 te accepteren.

Meer lezen
De resultaten van dit onderzoek zijn voor u samengevat in de nieuwste WoningNet onderzoekt …. Wilt u met ons van gedachten wisselen over de mogelijkheden van onderzoek naar woonwensen van senioren in uw werkgebied, voor advies of een hard copy van deze publicatie? Mail ons dan gerust.

Een greep uit ons leveranciersregister

Strooming
Expert in legionellapreventie & geluid-, geur- en luchtonderzoek ...
ALUTHERM Heating
Specialist in grote hybride systemen van 170kW tot 1500kW en gasgestookte CV-ketels van 170kW tot 2200kW ...
Aon
Dragen wat je kunt, verzekeren wat je moet ...