Vestia verkoopt 5.500 woningen aan Duitse woninginvesteerder

Vestia verkoopt 5.500 woningen aan Duitse woninginvesteerder

Gepubliceerd op:

Vestia verkoopt circa 5.500 woningen aan de Duitse woninginvesteerder Patrizia. De verkoopprijs bedraagt 577 miljoen euro. Door de verkoop van woningen wil Vestia geld vrijmaken om schulden af te lossen. De corporatie raakte in 2012 financieel in de problemen na speculatie met derivaten. De overeenkomst met Patrizia moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders en minister Blok.

Nooit eerder werd er in Nederland een woningportefeuille van dit formaat verkocht. Sinds 20 maart 2014 staat de portefeuille te koop. Tot 14 mei konden geïnteresseerden uit binnen- en buitenland bieden op deze portefeuille. Oorspronkelijk betrof het circa 6.500 woningen. Gedurende het proces heeft Vestia besloten een specifiek deel, het zorgvastgoed, niet te betrekken in de transactie. Naar verwachting wordt Patrizia eind 2014 formeel de nieuwe eigenaar van de woningportefeuille van 5.500 woningen.

De gevolgen van de verkoop voor huurders zijn volgens de Woonbond nog onduidelijk. “Ervaringen in bijvoorbeeld Duitsland met verkoop van huurwoningen aan beleggers zijn overwegend negatief”, aldus de bond. “Het leidt vaak tot minder service, minder onderhoud en minder contact met de verhuurder. De kans is ook groot dat een commerciële partij de maximaal toegestane huur wil gaan vragen voor de woningen.”

De Landelijke Huurdersraad van Vestia (LHV) heeft laten weten nog te wachten op informatie van Vestia om de verkoop goed te kunnen beoordelen. Zodra alle benodigde informatie bekend is zal de LHV een oordeel vormen over wat de verkoop betekent voor de huurders. Samen met lokale huurdersorganisaties zal vervolgens een advies aan Vestia worden uitgebracht.

Een greep uit ons leveranciersregister

Hofmeier I Interim & Consulting
Hofmeier is business partner voor financiële en organisatievraagstukken. Onze missie: organisaties helpen om hun ambities ...
Oolders, Heijning & Voogelaar B.V.
OHV acteert als externe beleggingsafdeling voor haar institutionele relaties, waarnaar taken ...
Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...