Eerste zonnestroominstallatie voor sociale huurwoningen van start in Leiderdorp

Eerste zonnestroominstallatie voor sociale huurwoningen van start in Leiderdorp

Gepubliceerd op:

De eerste zonnestroominstallatie voor bewoners van sociale huurwoningen is op 16 september geopend in Leiderdorp. Via de energiecoöperatie ‘Delen Duurzame Energie’ kunnen huurders zonder inleg vooraf profiteren van zonnestroom.

Deze nieuwe constructie maakt zonne-energie bereikbaar voor mensen met een kleine beurs. Berend Potjer, gedeputeerde energie van de provincie Zuid-Holland opende de eerste installatie samen met de huurders van woningcorporatie Rijnhart wonen. Het project is een samenwerking tussen Delen Duurzame Energie, Rijnhart Wonen, zonnepanelenspecialist Bluehome, duurzame energieleverancier Greenchoice, met ondersteuning van Provincie Zuid-Holland.

Berend Potjer: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen met de energietransitie. Het was voor huurders nog niet mogelijk om deel te nemen aan zonnestroom zonder vooraf geld in te leggen. Voor veel mensen is zo’n bedrag vooraf een hoge drempel. Daarom hebben we geholpen om deze nieuwe coöperatie én nieuwe manier van werken mogelijk te maken. Nu kunnen mensen via hun maandelijkse energierekening profiteren van de opbrengst van zonnestroom en de belastingvoordelen. Rijnhart wonen bijt nu het spits af, ik hoop dat meer woningbouwcoöperaties volgen!”

Chrétien Mommers, directeur-bestuurder Rijnhart Wonen: “Het voordeel voor onze huurders is dat de maandelijkse energierekening direct lager wordt, en daarmee de maandlasten. Met deze sociale zonnestroominstallatie op het dak van het wooncomplex aan de Langendijkdreef kunnen veel huurders gebruik maken van duurzame stroom. De energiecoöperatie mag stroom opwekken voor leden die in hetzelfde of een direct aangrenzend postcodegebied wonen. Doordat er geen financiële inleg vooraf nodig is, verlagen we de drempel voor onze huurders om mee te doen.”

Meer sociale zonnestroominstallaties volgen
Dit gezamenlijke zonnestroomproject in Leiderdorp is de primeur voor sociale huurders. Delen Duurzame Energie richt zich op uitbreiding van sociale zonnestroomprojecten met woningcorporaties in de provincie Zuid-Holland en heel Nederland. Woningcorporaties bezitten een derde van het woningbestand in Nederland, dus hier ligt een grote kans om Nederland duurzamer te maken.



Over Delen Duurzame Energie
Huurders hebben geen eigen dak en daarom is het voor hen lastiger om zelf zonne-energie op te wekken. De huidige regels maken het nog moeilijker: de Woningwet staat opwek van elektriciteit voor gebruik van de huurder niet toe. Dit terwijl ook veel huurders graag zelf duurzame stroom willen opwekken op hun dak. Dat is de aanleiding voor het oprichten van Delen Duurzame Energie (DDE), een sociale onderneming met als doel het opwekken van zonnestroom voor huurders. Voor elke woningcorporatie die geschikte daken aanbiedt voor het opwekken van zonnestroom, richt DDE een lokale energiecoöperatie op en financiert de opwekinstallatie. De energiecoöperatie start vervolgens een postcoderoosproject. In zo’n project krijgen lokale bewoners, in dit geval de huurders van de betreffende woningcorporatie, de mogelijkheid gezamenlijk een bijdrage te leveren in de opwek van duurzame energie. In ruil hiervoor zijn ze tot maximaal 10.000 kWh vrijgesteld van energiebelasting. Na aftrek van kosten voor bijvoorbeeld rente en aflossing, levert dit deelnemers bij gemiddeld verbruik een fikse maandelijkse besparing op.

Voor meer informatie, neem contact op met Van Schöll Advies, Jaap Willem Eijkenduijn:
telefoon: 0416 280 880 / 0653 159175
email: jaapwillem@vanscholladvies.nl


Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Maak kennis met Intratone, met afstand het beste intercomsysteem, de nummer 1 ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...