Toezichthouders opgelet. Uw medewerkers kennen het werkelijke verhaal!

Toezichthouders opgelet. Uw medewerkers kennen het werkelijke verhaal!

Gepubliceerd op:

Toezichthouders van woningcorporaties liggen de afgelopen periode flink onder vuur in de media. Vooral vanwege het gebrek aan scherpte tijdens mogelijk ondeugdelijk bestuur binnen organisaties. We kennen allemaal de voorbeelden. Als directeur van Effectory kom ik jaarlijks bij honderden organisaties over de vloer. Daar zitten heel veel prachtbedrijven tussen. Binnen deze organisaties heerst een gezonde cultuur. Binnen deze organisaties hebben toezichthouders een controlerende, uitdagende en inspirerende rol. Zo dragen zij bij aan het succes van de organisatie. Een rol die alle toezichthouders graag zouden spelen.

Helaas bezoek ik ook wel eens grote instellingen waar de sfeer verziekt is. In negen van de tien gevallen, hebben de toezichthouders geen idee wat er wérkelijk speelt op de werkvloer. Alle goede intenties ten spijt, leggen zij onvoldoende de vinger op de zere plek.

Een herkenbaar verhaal?
Een voorbeeld. Zomaar een middelgrote stad in het midden van het land. Binnen een grote woningbouwcorporatie is het tijd voor het overleg tussen de bestuurder en de Raad van Toezicht. Zoals elke derde donderdag van de maand, doet de bestuurder verslag van de ontwikkelingen in de afgelopen maand. Laten we de organisatie voor het gemak “Carianus” noemen.

De cijfers vallen wat tegen, maar heel Nederland heeft het zwaar. De bezuinigingen treffen de corporatiesector natuurlijk ongemeen hard. Geen wonder dus dat ook de cijfers vanCarianus het laatste half jaar achteruit zijn gelopen. Daarnaast zijn de medewerkers minder betrokken. Het ziekteverzuim is ook aan de forse kant, maar natuurlijk kan de bestuurder de toezichthouders geruststellen. Niet één maar twee griepgolven overspoelden immers ons land, toch? Alle seinen staan op rood, maar als toezichthouder krijgt u onvoldoende grip op de achterliggende oorzaken.

Medewerkers: de superinformanten voor de toezichthouder
De rol van de toezichthouder is niet eenvoudig. Alle informatie komt immers via, of met uitleg van de bestuurder. Dat maakt het lastig om het werkelijke verhaal boven tafel te krijgen. Vooral als de bestuurder er baat bij heeft om niet het achterste van zijn/ haar tong te laten zien. Toch ligt deze informatie voor het oprapen. Tien tegen één dat de medewerkers van Carianus precies weten waar het aan schort:

De directeur vertoont wat narcistische trekjes; hij heeft een MT gevormd uit een vijftal vertrouwelingen en gezamenlijk sturen ze de organisatie naar eigen zeggen daadkrachtig aan. In werkelijkheid heerst er een verlammende angstcultuur. Medewerkers zijn doodsbang om kritiek te leveren of om met ideeën te komen. De organisatie wordt gegijzeld doordat medewerkers vrezen aan de schandpaal genageld te worden. Liever blijven ze dus apathisch op hun stoel zitten of melden ze zich ziek.

Houd zicht op de organisatie
Vrijwel alle grote organisaties laten jaarlijks een medewerkerstevredenheidsonderzoek of medewerkersonderzoek uitvoeren. Alle informatie is dus beschikbaar. Zorg dat u, als toezichthouder, op de hoogte wordt gesteld van de volledige inhoud van de uitkomsten. Dit geeft, naast financiële rapportages, een goed inzicht in de thema’s die spelen binnen een organisatie. Het heeft een belangrijke voorspellende waarde voor het succes van de organisatie. Ik zie nog veel organisaties waar de bestuurder bepaalt hoe de uitkomsten van een onderzoek worden gedeeld met de toezichthouders. Dat is in mijn ogen een gemiste kans!

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het opzetten van een succesvol medewerkersonderzoek? Vraag hier vrijblijvendde gratis checklist aan.

Een greep uit ons leveranciersregister

ZON
Gasvrij: slimme oplossingen, bewezen technieken, duurzame warmte ...
Techem Energy Services
Techem is een wereldwijde leidende energiedienstverlener binnen de vastgoedwereld...
AWB
AWB, onderdeel van de Vaillant Group ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt totaaloplossingen ...