Akkoord voor verplicht energielabel C kantoorpanden

Akkoord voor verplicht energielabel C kantoorpanden

Gepubliceerd op:


In 2023 wordt een energielabel C verplicht gesteld voor kantoorpanden. Dit is afgesproken om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. De verwachting is dat de maatregel vooral veel impact zal hebben op de onderkant van de vastgoedmarkt waar de investeringskosten niet kunnen worden terugverdiend door een huurverhoging. Bovendien mogen kantoorpanden met een energielabel lager dan C niet meer verhuurd worden.

Groei incourant vastgoed
De incourante voorraad vastgoed zal hierdoor de komende jaren verder gaan toenemen. In veel gevallen zit er dan niets anders op dan kostbare sloop of herbestemming van de vele kantoorpanden. Vooral voor gemeenten die eigenaar zijn van al wat oudere kantoorpanden, met een lager energielabel dan C, heeft dit grote gevolgen. Ook verkoop van deze kantoorpanden wordt lastiger. Banken zullen namelijk vanaf 2018 geen financiering meer verlenen voor deze zogenoemde ‘bruine panden’.

Denk goed na over uw vastgoedplannen
Belangrijk dus om goed te weten wat u met uw vastgoed wilt. Besluit u om kantoorpanden te verkopen? En zo ja, wat is dan de marktwaarde van dit vastgoed? Of kiest u voor het wijzigen van de bestemming van uw panden, om zo meer gebruiksmogelijkheden in het bestaande kantoorpand te creëren? Allerlei opties en keuzes waar u goed over dient na te denken, omdat ze mogelijk niet zonder gevolgen zijn. Zo kan een bestemmingswijziging leiden tot planschade. En bij een eventuele verkoop wilt u uiteraard niet het risico lopen dat u uw pand verkoopt onder de marktwaarde. Zorg er dus voor dat u deze risico’s tijdig inzichtelijk heeft. De juristen en taxateurs van Thorbecke adviseren u hier graag over.

Over Thorbecke
Thorbecke is een landelijk opererend adviesbureau. Met een veelzijdig pakket aan diensten en specialisten. We werken aan oplossingen, stellen doelen en realiseren deze. Luisteren, samenwerken en open en actief communiceren met onze opdrachtgevers is daarbij de basis. Advies nodig of eens vrijblijvend kennismaken? Bel: 088-8883000 of mail naar: info@thorbecke.nl.

www.thorbecke.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Luxs B.V.
Luxs | Vastgoeddata. Maar dan slim.
Polygon
Polygon is dé specialist in het schadeherstel en klimaatoplossingen ...
PAO Techniek en Management
Postacademisch onderwijs voor technisch professionals ...