Gemeenten en woningcorporaties slaan handen ineen voor energiearmoede bestrijding

Gemeenten en woningcorporaties slaan handen ineen voor energiearmoede bestrijding

Gepubliceerd op:

Steeds meer huishoudens in Nederland hebben te maken met energiearmoede. Als gevolg van stijgende energieprijzen wordt de energierekening voor een steeds groter wordende groep moeilijker te betalen. Het kabinet trok tweemaal 150 miljoen euro uit voor gemeenten om de huishoudens die het hardst getroffen worden op korte termijn te ondersteunen met energiebesparende maatregelen.

Gemeenten bepalen grotendeels zelf hoe ze de middelen besteden. De gemeenten Krimpen aan den IJssel en Borne hebben binnen hun actieplan energiearmoede focus op het plaatsen van zonnepanelen op sociale huurwoningen. Rogier van Marle, programmaregisseur Duurzaamheid bij woningcorporatie Welbions in Borne en Hengelo, vertelt “De specifieke uitkering (SPUK) is bestemd voor kwetsbare inwoners. Hierom heeft de gemeente Borne ons een aantal vereisten meegegeven. Het betreft sociale huurwoningen met energielabel D of lager en de bewoners dienen te voldoen aan een inkomenstoets. Bewoners die niet in aanmerking komen, kunnen gebruik maken van onze reguliere aanbiedingen om de woning te verduurzamen. Ook door middel van zonnepanelen. Energiecoaches helpen hierbij.”

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft een convenant gesloten met Woningcorporatie QuaWonen. Voor het actieplan stelt de gemeente ruim 2 miljoen euro beschikbaar. De extra zonnepanelen, die de gemeente betaalt, komen specifiek op daken waar QuaWonen zelf geen zonnepanelen gaat leggen, omdat QuaWonen binnen enkele jaren de daken of dakbedekking vervangt. Dankzij de SPUK-regeling kunnen deze huishoudens toch profiteren van duurzame energie.

Beide woningcorporaties hebben voor de realisatie Tenten Solar ingeschakeld. Rogier van Marle van Welbions: “We werken sinds 2020 samen met Tenten Solar. Die samenwerking bevalt goed en binnen dit project willen we snel schakelen. Dan is het fijn dat we bekend zijn met elkaar.”
Astrid Kanters van Tenten Solar: “We denken en bewegen graag mee bij dit soort initiatieven. Energiearmoede is een groeiend probleem. Het betreft in dit geval huishoudens die financieel het meest kwetsbaar zijn. Dan willen we zo snel mogelijk het plan realiseren, zodat de bewoners direct hun lasten kunnen verlagen.”

Rogier van Marle: “We hebben Tenten Solar continu op de hoogte gehouden, zodat ze het project alvast met potlood in de agenda hebben gezet. Het plan is begin dit jaar goedgekeurd door de gemeenteraad, in maart hebben we de bewoners geïnformeerd en in juni wordt het project afgerond. Dat is met de huidige vraag erg snel.”

De vraag naar verduurzaming blijft stijgen. Ben jij als woningcorporatie ook op zoek naar een partij met ervaring én technische handjes? Neem eens contact op met de afdeling Woningcorporaties van Tenten Solar.

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...