‘Sloopplannen Rotterdamse huurwoningen onverantwoord’

‘Sloopplannen Rotterdamse huurwoningen onverantwoord’

Gepubliceerd op:

De geplande afbraak van de betaalbare woningvoorraad in Rotterdam is onverantwoord, zo stelt de Woonbond. De bond kondigt acties aan tegen de plannen voor sloop van 20.000 betaalbare huurwoningen.

“Rotterdams wethouder Wonen Ronald Schneider stelt ten onrechte dat er een overschot is aan betaalbare huurwoningen in de stad”, aldus de bond. “In de 'Woonvisie' stelt het gemeentebestuur 20.000 betaalbare huurwoningen te willen laten verdwijnen.” De Woonbond roept Rotterdammers op om op 30 november massaal tegen de Woonvisie te stemmen. Dan is er een referendum over de sloopplannen. De uitslag van een stedelijk raadgevend referendum is pas geldig bij een opkomst van 30% van de stemgerechtigde Rotterdammers.

Volgens de Woonbond zit Rotterdam vergeleken met andere grote steden krap in de sociale huurwoningen ten opzichte van de doelgroep. “Daar komt nog eens bij dat de wachttijden voor sociale huurwoningen in Rotterdam nu al lang zijn. Terwijl de smalle sociale woningvoorraad in Amsterdam, Utrecht en Den Haag leidt tot zorgen, en bij de laatste twee steden zelfs tot uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen, wil Rotterdam de sloophamer hanteren.”

De Woonbond heeft de cijfers uit de Lokale Monitor Wonen van Rotterdam afgezet tegen de drie andere grote steden. Rotterdammers in een corporatiewoning betalen vaak te veel huur ten opzichte van hun inkomen. Met 17,9% van de hurende huishoudens in een te dure sociale huurwoning, staan Rotterdam en Amsterdam gezamenlijk ‘bovenaan’. Landelijk ligt dit percentage op 14,6%. 21,6% van de Rotterdamse corporatiehuurders heeft een te laag netto inkomen om de woonlasten en andere noodzakelijke uitgaven te kunnen betalen. “Wie naar deze cijfers kijkt, kan niet concluderen dat er nu een ‘overschot’ aan betaalbare huurwoningen is in Rotterdam. De plannen om er 20.000 betaalbare huurwoningen te laten verdwijnen raken dan ook kant noch wal”, aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Weikhoplex
De nieuwe generatie dak- en gevelprofielen ...
Intergas Verwarming B.V.
Intergas Verwarming behoort in Nederland tot de toonaangevende producenten van HR-ketels ...