Simpelweg reduceren of toch moderniseren?

Simpelweg reduceren of toch moderniseren?

Gepubliceerd op:

Er is de laatste tijd een groeiende zorg over de levensvatbaarheid en efficiency van woningcorporaties. Dit heeft minister Blok er toe aangezet om in te grijpen. De minister heeft aan Aedes verzocht een plan van aanpak op te stellen. Dit plan van aanpak moet antwoord geven op de vraag: Hoe kunnen de bedrijfslasten binnen woningcorporaties worden teruggebracht? Eén onderdeel hiervan behelst het terugbrengen van de personeelskosten.De vraag is alleen of het terugbrengen van deze kosten werkelijk voldoende is om optimaal te blijven presteren.


Veel bestuurders kijken direct naar een reductie van het personeelsbestand. Echter volgens Effectory, Europees marktleider in medewerkeronderzoeken, zorgt alleen snijden en niet moderniseren ervoor dat de productiviteit misschien tijdelijk verhoogt, maar het de organisatie per saldo niet sterker maakt. Succesvolle organisaties brengen niet alleen hun huishoudboekje op orde, ze moderniseren meteen hun organisatie.

Jaarlijks onderzoekt Effectory bij meer dan veertig woningcorporaties hoe de medewerkers aankijken tegen onderwerpen als rolduidelijkheid, werkdruk en de efficiëntie van hun organisatie. Effectory ziet in de praktijk dat er een aantal zaken zijn die opvallen bij organisaties die hoog scoren op efficiëntie:
  • Medewerkers krijgen de kans om te doen waar ze goed in zijn en ruimte om zelfstandig te handelen
  • Zij ervaren dat ze zinvol werk doen en hebben het gevoel zich met de juiste dingen bezig te houden
  • Ze weten hoe ze hun werk moeten uitvoeren en waar prioriteiten liggen
  • Werkdrukbeleving wordt veelal beter ervaren
  • Belangrijk is te zien dat de waardering en het werkplezier een stuk groter is als men efficiënt kan werken.
“Wanneer medewerkers beter weten wát ze moeten doen en hóe ze dit het beste kunnen aanpakken, hebben ze vanzelf meer ruimte en tijd over om deze werkzaamheden efficiënter in te richten”, vertelt Nicole Schuttelaar, consultant bij Effectory. “Dit komt uiteindelijk de productiviteit ten goede.” De resultaten van onze onderzoeken laten een helder beeld zien dat efficiënte corporaties, een duidelijke richting uitzetten en medewerkers de ruimte geven om te handelen. Een belangrijke bijkomstigheid hierbij is dat dit niet alleen de efficiëntie ten goede komt, maar ook het werkplezier vergroot. Hier wordt uw organisatie duurzaam gezonder van. Zo zorgt u dat uw organisatie in de startblokken staat om alle kansen te pakken wanneer het economisch tij aantrekt.”

Wilt u meer tips over hoe u uw corporatie kunt moderniseren? Vraag dan hier het gratis e-book aan. Het e-book is geschreven om HR management en bestuurders te inspireren hoe ze kunnen werken aan een duurzaam succesvolle organisatie.

Een greep uit ons leveranciersregister

Techem Energy Services
Techem is een wereldwijde leidende energiedienstverlener binnen de vastgoedwereld ...
Flamco B.V.
Wij bieden succesvolle en innovatieve oplossingen voor o.a. woningbouw, utiliteitsbouw en duurzame energie ...
Notapp
Met onze diepgaande kennis van registergoed zorgen we voor een soepele samenwerking tussen alle partners ...