Samenwerkingsovereenkomst Drechtsteden Energieneutraal in 2050

Samenwerkingsovereenkomst Drechtsteden Energieneutraal in 2050

Gepubliceerd op:

Op 13 juli jl. is er een intentieverklaring ondertekend tussen de gemeente Papendrecht, duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC en woningcorporatie Woonkracht10. Het doel van deze intentieverklaring is de haalbaarheid te onderzoeken van een collectief warmtenet. Dit is een belangrijke stap om van Papendrecht een CO₂-neutrale gemeente te maken in 2050.

CO₂-neutrale gemeente
Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig CO₂-neutraal te zijn. Dit gaat een stapje verder dan de afspraken op Europees niveau om de CO₂-uitstoot in 2050 met 80-95% te verminderen. Veel provincies en gemeenten zijn druk bezig met de initiatieven voor het verminderen van de CO₂-uitstoot.
Begin dit jaar is door 30 partijen van de Drechtsteden ‘Samenwerkingsovereenkomst Drechtsteden Energieneutraal 2050’ ondertekend; waaronder HVC, de woningcorporaties en de gemeente Papendrecht. Alle partijen leveren hun bijdrage om ervoor te zorgen dat de regio in 2050 energieneutraal is. Een van de belangrijkste doelstellingen uit dit akkoord is de missie om gebouwen en woningen aardgasvrij te maken. Wethouder Arno Janssen: "Met elkaar staan we voor een grote opgave in het belang van alle inwoners van Papendrecht. Om duurzame woningen en leefomgevingen te creëren, moeten we de samenwerking zoeken met andere partijen, zoals woningcorporatie Woonkracht10 en energie- en afvalbedrijf HVC." Arjan ten Elshof (directeur HVC) en Erwin Zwijnenburg (bestuursvoorzitter Woonkracht10) zijn het hier volledig mee eens.

Een nieuw warmtenet
Met deze intentieovereenkomst spreken de partijen af samen te werken aan een nieuw warmtenet in Papendrecht. Verschillende duurzame warmtebronnen worden onderzocht, zoals aardwarmte of energie uit oppervlaktewater. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt straks gebruikt voor verwarming van ruimtes en kraanwater voor woningen en bedrijven. Een belangrijke voorwaarde is dat een vergelijkbaar gebruikscomfort, veiligheid en leveringszekerheid wordt geboden als bij gasgestookte installaties. De gemeente, Woonkracht10 en HVC stellen zich ten doel om begin volgend jaar een plan te presenteren waarin duidelijk wordt of een warmtenet in Papendrecht haalbaar is of (nog) niet.

Een lagere energierekening
Woonkracht10 heeft de landelijke en regionale ambitie voor het verduurzamen van woningen hoog op de agenda staan. Naast het milieu houdt de corporatie ook rekening met de portemonnee van de huurder, door te kijken naar de totale woonlasten en niet alleen naar de huurlasten. Zo stijgen de energiekosten bijvoorbeeld harder dan de inflatie en de huur. Door deze en alle andere milieubewuste aanpassingen aan de woning dalen de energielasten flink. Hierdoor worden de totale woonlasten beheersbaar, waardoor het wonen in Papendrecht betaalbaar blijft.

Een greep uit ons leveranciersregister

Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...
Breijer Bouwkundige brandveiligheid
Breijer Bouwkundige Brandveiligheid voorziet jouw pand(en) van brandwerende voorzieningen ...
CEDRAL
Jouw partner voor dak- en gevelmaterialen ...