Rol corporaties bij collectief ‘zelfbouwen’

Rol corporaties bij collectief ‘zelfbouwen’

Gepubliceerd op:

Hoewel de woningmarkt muurvast zit, blijft zelfbouwen een populair concept. Liggen er kansen voor corporaties om in kleinschalige projecten van collectief opdrachtgeverschap deel te nemen? Die vraag staat centraal tijdens een symposium dat Agentschap NL op 4 oktober organiseert.

Hoewel de woningmarkt muurvast zit, blijft zelfbouwen een populair concept. Liggen er kansen voor corporaties om in kleinschalige projecten van collectief opdrachtgeverschap deel te nemen? Die vraag staat centraal tijdens een symposium dat Agentschap NL op 4 oktober organiseert.Grootschalige woningbouwprojecten kunnen vandaag de dag niet meer rekenen op een enthousiaste vraagmarkt. Dat brengt de rol van woningcorporaties in het gedrang. De overheid heeft om die reden het onderzoeksbureau DSP opdracht gegeven te rapporteren over andere kansmarkten, in dit geval die van zelfbouw, ofwel Collectief Particulier Ondernemerschap. Gekeken is vooral naar de rol(len) die corporaties kunnen vervullen bij de ontwikkeling van dergelijke projecten en hoe ze dat kostenneutraal kunnen doen. Verschillende woningcorporaties hebben daar de afgelopen jaren ervaring mee opgedaan, zowel in nieuwbouw als bij renovatie. Voorbeelden zijn ‘ik bouw betaalbaar’ in Almere en ‘klushuizen’ in Rotterdam. Het onderzoeksbureau heeft veel van deze projecten onderzocht en presenteert tijdens het symposium de praktische lessen die daaruit zijn te halen. Volgens de onderzoekers is het voor corporaties mogelijk om CPO kostenneutraal te ontwikkelen. Bovendien leidt het tot een leefomgeving met betrokken bewoners.


Op 4 oktober presenteert het ministerie de uitkomsten van het onderzoek in Theater Vrijburcht in Amsterdam. Corporaties zijn van harte welkom om zich te laten inspireren door de voorbeelden en mee te praten aan de hand van hun eigen ervaringen.Bron: agentschap.nl / aedesnet.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Kiwa Technology B.V.
Kiwa Technology is een internationale dienstverlener en kennispartner in de energie- en waterketen ...
HRsolar B.V.
HRsolar streeft naar duurzaamheid ...
Intergas Verwarming B.V.
Intergas Verwarming behoort in Nederland tot de toonaangevende producenten van HR-ketels...