Rochdale int huur bij huurachterstand direct van uitkering

Rochdale int huur bij huurachterstand direct van uitkering

Gepubliceerd op:

De Amsterdamse woningcorporaties brengen in navolging van Rochdale de huur van wanbetalers in mindering op hun bijstandsuitkering. Dat gebeurt na een geslaagde proef waarbij bij 132 huurders in Zuid-Oost met huurachterstand de huur direct werd afgeschreven van hun bijstandsuitkering. Rochdale werkte hiervoor samen met de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam.

In 2014 zette Rochdale 155 mensen uit hun huis wegens huurschuld. Dat kost de corporatie naar eigen zeggen 8.000 euro per ontruiming. In 2013 kwam Rochdale samen met de Dienst DWI met het idee om bij deze huurders de huur rechtstreeks in te houden op hun uitkering, plus een bedrag voor een afbetalingsregeling.

Volgens Woonbonddirecteur Ronald Paping is de werkwijze van Rochdale en de gemeente wettelijk niet toegestaan. “Wij zijn er ook principieel op tegen, omdat de gemeente hiermee een verlengstuk van verhuurders dreigt te worden. Het is bovendien een hellend vlak waarvan het eind niet te overzien is. Voor je het weet willen meer schuldeisers op deze manier betalingsachterstanden incasseren, zoals energiebedrijven, zorgverzekeraars of bedrijven zoals Wehkamp. En wie garandeert dat het niet een voorwaarde wordt voor het tekenen van een huurcontract. Ik vraag me af of hierover niet een keer een proefproces moet worden gevoerd.”

Bron: parool.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Ubbink BV
Alles in huis voor een compleet dakadvies!
Storax B.V.
STORAX B.V. is al meer dan 40 jaar de meest complete mattenindustrie met productie in Nederland ...
CEDRAL
Jouw partner voor dak- en gevelmaterialen ...