Prestigieuze Europese subsidie voor SUPERLOCAL-project

Prestigieuze Europese subsidie voor SUPERLOCAL-project

Gepubliceerd op:

Het zogehete SUPERLOCAL-project in Kerkrade krijgt een Europese subsidie van €5.000.000. SUPERLOCAL is een project van Woningcorporatie HEEMwonen, Gemeente Kerkrade en IBA Parkstad in samenwerking met onder andere VolkerWessels onderneming Bouwbedrijven Jongen.

Doel van het project is om drie hoogbouwflats, inclusief de openbare ruimte, met hergebruik van materialen te transformeren tot circa 125 nieuwe sociale huurwoningen en 25 vrije sectorwoningen. De subsidie is een compliment, aangezien Alleen baanbrekende projecten die nog niet elders in Europa zijn uitgevoerd in aanmerking komen.

Intensieve samenwerking
Voor de aanvraag van de subsidie met de naam Urban Innovative Actions (UIA) werkten twaalf partners intensief samen: HEEMwonen, Gemeente Kerkrade, IBA Parkstad, Stadsregio Parkstad Limburg, sloopbedrijf Dusseldorp, Bouwbedrijven Jongen (Koninklijke VolkerWessels onderneming), Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), Gemeente Brunssum, Gemeente Landgraaf, Zuyd Hogeschool en branchevereniging VERAS.

Project
Bij het SUPERLOCAL-project gaat het om circulair ontwikkelen. De materialen, kwaliteiten en waarden van de hoogbouwflats en het omliggende projectgebied worden zoveel mogelijk hergebruikt, zodat zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig zijn. Het beton van de flats heeft 50 jaar dienstgedaan, momenteel wordt onderzocht of hergebruik van volledige betonnen flatdelen, zoals hele appartementen, mogelijk is.

Expogebouw
Een van de drie flats wordt gesloopt. Met de vrijgekomen materialen realiseren de projectpartners een expogebouw. Het expogebouw geeft inzicht of hergebruik van de materialen uit de flats in de praktijk zinvol en op grote schaal mogelijk is. Indien dit het geval is, dan wordt deze strategie in het vervolg van het proces toegepast. De kennis die de partners tijdens het project opdoen, is openbaar toegankelijk zodat de nieuwe methodes bij andere (internationale) projecten kunnen worden toegepast.

Werkzaamheden
In de eerste fase van de UIA-subsidie worden op de plek van de gesloopte flat vier verschillende typen testwoningen gerealiseerd, uitgaande van 100% hergebruik. Naar verwachting worden deze woningen opgeleverd in 2018. De materialen voor deze testwoningen komen uit flat C aan de Jonkerbergstraat. Deze flat wordt deels gesloopt. In het projectgebied komen in de tweede fase van de subsidie een dertigtal grondgebonden sociale huurwoningen. Ook worden de mogelijkheden voor een decentraal gesloten waterkringloop onderzocht.

Foto: volkerwessels.com.

Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Atlantic-Fujitsu
Biedt energiebesparende warmtepompen en aircosystemen aan, voor een gezond, duurzaam en comfortabel binnenklimaat ...
Zelfstroom
Bij Zelfstroom geven we al sinds 2014 energie om de energietransitie te versnellen ...