Ouderen vinden moeilijk huurwoning

Ouderen vinden moeilijk huurwoning

Gepubliceerd op:

De kans op een aantrekkelijke huurwoning is voor ouderen in de ene gemeente tot wel vijf keer kleiner dan in de andere. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek in opdracht van Plus Magazine. Bovendien komen twee van de drie senioren die willen verhuizen naar een praktische en kleinere huurwoning, daar vaak niet voor in aanmerking.

Van de bijna 70.000 ouderen die graag wil verkassen, vindt ongeveer één derde een nieuwe stek. De rest blijft noodgedwongen in hun huidige woning wonen. Reden hiervoor is onder andere schaarste in het aanbod van ouderenwoningen.

Schaarste in aanbod
Het aanbod van aantrekkelijke huurwoningen voor senioren is landelijk gezien schaars: slechts 7 procent (zo’n 530.000) van de huurhuizen is aantrekkelijk voor 65-plussers. ‘Aantrekkelijke huizen’ zijn bungalows, laagbouw seniorenwoningen met minimaal 85 m2 vloeroppervlak en moderne appartementen met een lift. In de praktijk gaat het dan vooral om moderne appartementen. Het huuraanbod van bijvoorbeeld bungalows is nihil volgens Rigo Research en Advies, dat het Plus-onderzoek uitvoerde.

Sterke regionale verschillen
Het aanbod van woningen die aantrekkelijk zijn voor ouderen verschilt bovendien sterk per regio. In sommige gemeenten is het aanbod van aantrekkelijke huurwoningen extreem schaars. Een voorbeeld is de gemeente Veere (Zeeland) waar minder dan 2 procent van de woningen voor ouderen aantrekkelijk is. In bijvoorbeeld Almere is het aanbod naar verhouding vijf keer groter: meer dan 10 procent.

Vraag
Dat betekent echter niet dat de kans op een aantrekkelijke huurwoning in Almere het grootste is. Die kans wordt namelijk niet alleen bepaald door het aanbod, maar ook door de vraag. De onderzoekers van het adviesbureau brachten daarvoor het aantal senioren met een eigen woning in alle Nederlandse gemeenten in kaart. Immers: hoe meer oudere woningeigenaren er zijn in een gemeente, des te groter is de (potentiële) concurrentie op de huurmarkt. Ouderen die een woning zoeken in een gemeente waar veel vraag is naar ouderenwoningen komen op een lange wachtlijst terecht, terwijl in omliggende gemeentes vaak eerder plaats is. 

Top 5 Veel kans op een aantrekkelijke huurwoning
-Enschede (Overijssel)
-Amstelveen (Noord-Holland)
-Maastricht (Limburg)
-Eindhoven (Noord-Brabant)
-Nijmegen (Gelderland)

Top 5 Weinig kans op een aantrekkelijke huurwoning
-Rozendaal (Gelderland)
-Ferweradiel (Friesland)
-Veere (Zeeland)
-Aphen-Chaam (Noord-Brabant)
-Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant)

Op https://www.plusonline.nl/huurhuisindebuurt staat een kaart van Nederland waar ouderen per gemeente kunnen zien hoe groot de kans is op een aantrekkelijke ouderenwoning.

Een greep uit ons leveranciersregister

Polygon
Polygon is dé specialist in het schadeherstel en klimaatoplossingen ...
Gr8 Roofs
Resultaatgericht samenwerken aan de daken van de toekomst ...
Breijer Schilders & Gevelonderhoud
Uw vastgoed in de gewenste conditie houden. Daar gaat het om bij schilderwerk en gevelonderhoud ...