Mismatch dreigt op woningmarkt Achterhoek

Mismatch dreigt op woningmarkt Achterhoek

Gepubliceerd op:

Er dreigt een mismatch tussen woningen die Achterhoekse ouderen achterlaten en die jongeren willen. Dat blijkt uit het woonwensenonderzoek dat de bureaus Companen en Moventem hebben uitgevoerd.

Het onderzoek is onder meer uitgevoerd in opdracht van de zeven Achterhoekse gemeenten (Montferland doet niet mee) en woningcorporaties. De afgelopen maanden zijn 11.500 inwoners geënquêteerd. De inwoners gaven het wonen in hun buurt daarbij gemiddeld het cijfer 7,8. Bij het vorige onderzoek in 2012 was dit nog een 7,9.

Mismatch
“Jongeren willen instapwoningen”, zegt Bram Klouwen van Companen. “Ze willen kant en klare woningen - liefst nieuw en niet met schrootjes en bielsen in de tuin - waar ze weinig aan hoeven te doen. Tegelijkertijd willen ouderen van hun koopwoningen af om te gaan huren. Tot die tijd onderhouden ze hun koopwoningen niet meer. Zo dreigt een mismatch te ontstaan met wat jongeren willen.” Volgens Claus Martinot, bestuurder van Sité Woondiensten, zorgt de huidige situatie voor een ingewikkeld probleem. “Er komen in de toekomst woningen vrij die niet aansluiten bij de toekomstige vraag.”

Uitkomsten
De eerste uitkomsten van het woonwensenonderzoek werden door Companen en Moventem naar buiten gebracht tijdens een bijeenkomst in de Radstake in Heelweg. Ongeveer 150 bezoekers - waaronder raadsleden, wethouders, afgevaardigden van dorpsraden en ondernemers - waren daarbij aanwezig.

Een greep uit ons leveranciersregister

Midglas
Met veel ervaring verzorgen wij al sinds 1911 soepel het schadeherstel en schademanagement van onze relaties ...
Notapp
Met onze diepgaande kennis van registergoed zorgen we voor een soepele samenwerking tussen alle partners ...
Bofloor B.V.
PVC Kliktegels; de perfecte vloer voor bijna iedere toepassing ...