Meten is weten… snelle inzage in bewoners klachten met dataloggers

Meten is weten… snelle inzage in bewoners klachten met dataloggers

Gepubliceerd op:

Een gezond binnenklimaat verhoogd wooncomfort en verminderd klachten van bewoners. Een gezond binnenklimaat wordt behaald door een behaaglijke temperatuur en goede luchtkwaliteit. Met name met de luchtkwaliteit is het nog vaak slecht gesteld. Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot schade als vocht, muffe lucht en / of schimmel. Deze klachten van bewoners geven woningbeheerders belasting in klachtafhandeling en negatieve uitingen via kanalen als media en externe organisaties.

Vele oorzaken kunnen zorgen voor een slechte luchtkwaliteit. Gebreken van bouwkundige aard, isolatie technische fouten of lekkage kunnen bijdrage aan een slecht binnenklimaat in de woning. In veel gevallen zijn oorzaken echter ook terug te herleiden op bewonersgedrag.

Indicatoren voor een goede luchtkwaliteit zijn onder andere de relatieve luchtvochtigheid (Rv waarde) en hoeveelheid Co2 in de lucht. Co2 ontstaat door o.a. ademen van mens en dier maar ook bij bijvoorbeeld koken op gas. De Rv waarde geeft de hoeveelheid waterdamp in % weer aanwezig in dampvorm in de lucht. Foutieve Rv waarden leiden tot condens en mogelijk schimmel.

KMZ lekdetectie bepaald met lekkage onderzoeken of er sprake is van bouwkundige of leiding technische lekkage oorzaken. Lekdetectie onderzoeken worden uitgevoerd met nieuwste technieken door ervaren (bouwkundige) meettechnici. Bij afwezigheid van lekkage zal  een verdergaand  luchtkwaliteit onderzoek worden uitgevoerd. Tijdens gesprekken met bewoners  en metingen komt vast te staan of er mogelijk sprake is van te gering ventileren of andere bewoners afhankelijke oorzaken. Deze onderzoeken zijn moment opnamen en zijn in veel gevallen afdoende om oorzaken inzichtelijk te verkrijgen. Meerwaarde geven onze dataloggers welke KMZ snel kan plaatsen zonder overlast voor bewoners.

Onze nieuwste gekalibreerde dataloggers (data recorders) slaan op verschillende tijdstippen meetgevens nauwkeurig op gedurende een langere periode. Na uitlezen of direct monitoren van de loggers op afstand wordt inzichtelijk hoe waarden zoals onder andere relatieve luchtvochtigheid en CO2 zich gedurende de dag en nacht ontwikkelen.
De combinatie van gelogde data en bevindingen tijdens een bouwkundige analyse kan de oorzaak van klachten worden bepaald. Van onderzoeken en data zal een verslag worden opgesteld met advies voor een verbetering van het binnenklimaat.

Meten is weten…. Een lekdetectie en luchtkwaliteit onderzoek door KMZ lekdetectie ontlast uw organisatie van bewoners klachten en geeft u inzicht in de staat en gebruik van uw bezit. Voor meer informatie, mogelijkheden en test metingen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Een greep uit ons leveranciersregister

NCCW
NCCW is al 50 jaar de betrouwbare partner voor woningcorporaties op het gebied van ERP-softwareoplossingen ...
Koston Nederland BV
Koston Isolatie, specialist in isolatie en energiebesparing ...
IMI Hydronic Engineering
IMI Hydronic Engineering is specialist op het gebied van hydronische distributiesystemen ...