Lokale overheden en OM ondanks kraakverbod laks in aanpak krakers, ontruimingen blijven uit

Lokale overheden en OM ondanks kraakverbod laks in aanpak krakers, ontruimingen blijven uit

Gepubliceerd op:

Eigenaar villa Eindhoven draait op voor tienduizenden Euro’s schade

Niet alleen in Amsterdam ziet men met lede ogen aan hoe krakers ongehinderd hun gang blijven gaan. Ook in andere steden worden nog volop eigenaren gedupeerd. Zeker in de zomermaanden hebben leegstaande panden in de binnenstad een grote aantrekkingskracht op veelal buitenlandse jongeren die vakantiewerk komen doen of op reis zijn. Zij trekken zich niets aan van het kraakverbod en worden door de politie en gemeente vaak ongemoeid gelaten. De eigenaar voelt zich in de steek gelaten en blijft achter met de ellende.

Wat eens een prachtige, vrijstaande villa in Eindhoven was, is door krakers in één maand tijd veranderd in een bouwval. Graffiti op de muren en deuren, koperen leidingen ontvreemd, kapotte vloertegels, lekkages, de watermeter verwijderd. De krakers hebben hun sporen in elke ruimte achtergelaten.

Met een rechtszaak heeft de eigenaar eerst tevergeefs geprobeerd de krakers uit zijn pand te krijgen. Uiteindelijk heeft een ontruimingsteam, samen met de politie en leegstandbeheerder Camelot Europe, de krakers uit het pand gezet en het teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Ondanks de vrij korte periode dat het pand was bezet, bedraagt de schade tienduizenden euro’s. Het lijkt erop dat de eigenaar zelf voor de kosten zal moeten opdraaien, want van een kale kip kun je nu eenmaal niet plukken.

Harry van der Hoorn, eigenaar van de villa: “Ik heb me nooit gerealiseerd dat kraken nog steeds zoveel voorkomt, ondanks dat het bij wet is verboden. Als ik dit had geweten had ik voorzorgsmaatregelen getroffen vanaf het moment dat de villa niet meer bewoond werd. Je kunt je geen voorstelling maken van de schade die krakers aanrichten aan je woning: ze slopen alles. Je kunt ze het best vergelijken met een virus. Echt verschrikkelijk.”

Hanneke Dersjant, Property Manager kantoor Eindhoven van Camelot: “Helaas zien wij door het hele land in de zomermaanden een toename van dit soort wangedrag. De afgelopen maand is het vaker raak geweest in Eindhoven, ook een winkel met twee bovenwoningen en een tweede vrijstaande villa moesten het ontgelden. Eigenaren kunnen daarom beter zelf actie ondernemen en kiezen voor actief leegstandbeheer door bijvoorbeeld tijdelijke bewoning.”

Een greep uit ons leveranciersregister

dormakaba Nederland B.V.
Vorm en functie in balans Wij maken beide mogelijk ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
Hemmink B.V.
Hemmink B.V. levert producten, oplossingen en concepten van ruim 25 sterke merken ...