Last-minute opstand tegen uitbetalen huurtoeslag aan huurders

Last-minute opstand tegen uitbetalen huurtoeslag aan huurders

Gepubliceerd op:

Verschillende Kamerleden pleiten voor het blijven uitbetalen van de huurtoeslag aan corporaties. Dit systeem moet per 1 december plaats maken voor rechtstreekse uitbetaling aan huurders. Zowel corporaties als diverse Kamerleden zetten daar hun vraagtekens bij.

Vanaf 1 december krijgen huurders de huurtoeslag rechtstreeks overgemaakt van de Belastingdienst. Tot nu toe krijgen woningcorporaties de huurtoeslagen van hun huurders in clusters uitbetaald, waarna zij die als korting op de huur verrekenen. Koepelorganisatie Aedes heeft al snel aangegeven dat het nieuwe systeem de schuldenproblematiek van veel huurders kan vergroten. Door de huurtoeslag als ‘extraatje’ op hun rekening te ontvangen, kunnen ze het rechtstreeks uitgeven en daarmee hun schulden vergroten. Als korting op de huur werkt de huurtoeslag in deze gevallen veel beter. De Tweede Kamer vroeg al eerder om een uitzondering te maken voor woningcorporaties bij het uitbetalen van huurtoeslag. Daarop ging Aedes in overleg met de Belastingdienst om een werkbaar systeem op te zetten dat rechtstreekse uitbetaling toch mogelijk maakt, met een correcte verdeling van de verantwoordelijkheden. Daar zijn de twee partijen echter niet uitgekomen, waardoor de nieuwe regelgeving op 1 december toch ook voor corporaties zal gelden.

Op het laatste nippertje hebben Kamerleden van de SP en PvdA nu toch nog een waarschuwend vingertje opgestoken. Ook zij zijn bang dat het nieuwe systeem zal leiden tot extra schuldhulpverleningstrajecten en huisuitzettingen. Twee Kamerleden dreigen met een motie. De meeste corporaties hebben hun huurders al in een brief gewezen op de nieuwe werkwijze en de consequenties daarvan.

Een greep uit ons leveranciersregister

Vastgoed Business School
Vastgoed Business School biedt diverse opleidingen ...
Hagemans Vastgoedonderhoud
Hagemans Vastgoedonderhoud staat voor Vitaal Vastgoed. Voor woningen en gebouwen die doen waarvoor ze bedoeld ...
Sdu
Grip op uw processen, de informatiehuishouding op orde, zaakgericht werken en een kostenbesparing dankzij ...