Koolmonoxidemelders nog te vaak fout geïnstalleerd

Koolmonoxidemelders nog te vaak fout geïnstalleerd

Gepubliceerd op:

Elk jaar belanden er in ons land honderden mensen in het ziekenhuis met een koolmonoxidevergiftiging. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed hiernaar in 2015 onderzoek en sindsdien is er veel aandacht voor koolmonoxide, met name voor de eisen voor installateurs. Diezelfde aandacht verdienen volgens Kiwa ook koolmonoxidemelders. Die voldoen namelijk niet altijd aan de eisen en worden nog te vaak niet goed geïnstalleerd.

De OVV onderzocht hoe het komt dat de meeste mensen weliswaar weten dat koolmonoxide levensgevaarlijk kan zijn, maar er jaarlijks tóch honderden mensen het slachtoffer worden van koolmonoxidevergiftiging. Elk jaar vallen hierdoor vijf tot tien dodelijke slachtoffers. De OVV concludeerde dat de overheid meer kan doen tegen koolmonoxide-ongevallen, waarna aanvullende wet- en regelgeving werd geformuleerd. Zo geldt vanaf 2021 een certificatieplicht voor bedrijven die gasverbrandingsinstallaties aanleggen en onderhouden.

Plaatsing koolmonoxidemelder
De verplichte certificering van installateurs zal ongetwijfeld een boost geven aan de preventie van koolmonoxideongevallen en andere ongelukken met gasgestookte installaties. Een volgens de regels geïnstalleerde ketel, goede rookafvoerkanalen en regelmatig onderhoud van het complete systeem vormen immers de basis voor een veilige en efficiënte installatie. Maar als het desondanks mis gaat, is het goed om te kunnen vertrouwen op een goed functionerende koolmonoxidemelder. En daarbij gaat het lang niet altijd goed. Niet alleen worden nogal eens melders ingezet die niet voldoen aan daarvoor geldende kwaliteitsnorm NEN-EN 50291-1 of waarvan de ‘houdbaarheidsdatum’ is verstreken, ook de plaatsing van koolmonoxidemelders is lang niet altijd correct.

Koolmonoxide zwaarder dan lucht?
De beste plek voor een koolmonoxidemelder zorgt nog altijd voor discussie, ook onder installatie- en brandveiligheidsprofessionals. Nog steeds bestaat namelijk het idee dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht en dat koolmonoxidemelders dus laag geplaatst moeten worden. Niets is echter minder waar. Bij gelijke temperatuur is koolmonoxide een fractie lichter dan lucht, maar omdat het altijd vrijkomt met warme verbrandingsgassen stijgt vrijgekomen koolmonoxide op. Een melder die te laag wordt geplaatst, kan dus levensgevaarlijk zijn. Brandweer Nederland deed enkele jaren geleden een onderzoek naar koolmonoxidemelders en concludeerde dat in een ruimte met een mogelijke bron van koolmonoxide de melder het beste aan het plafond kunnen worden gehangen, tussen één en drie meter van de bron. In overige ruimtes moeten koolmonoxidemelders op ademhoogte worden geïnstalleerd, dus op zit-, loop- en slaaphoogte.

Expert in gastechniek
Woningcorporaties zijn volgens de Woningwet verantwoordelijk voor de veiligheid van de woningen die ze verhuren en de mensen die daarin wonen. Waken over de kwaliteit van de gasinstallaties van die panden is ook onderdeel van die verantwoordelijkheid. Kiwa ondersteunt daarbij, met tientallen jaren ervaring op het gebied van gas en gasverbrandingstoestellen. Niet alleen als het gaat om de controle op onderhoudswerkzaamheden en de beoordeling van rookafvoersystemen, maar ook met ongevallenonderzoek, advies en voorlichting. Kiwa heeft een eigen beoordelingsrichtlijn voor installatieprofessionals en kan zelfs fabrikanten van koolmonoxidemelders helpen met typegoedkeuring volgens NEN 50291-1.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Kiwa’s services op het gebied van gas en gastechniek op www.kiwatechnology.nl of neem contact op met Philip Breukink via philip.breukink@kiwa.com of 088 – 998 3396.


Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Legionellapreventie
Drinkwater is letterlijk van levensbelang. Daarmee wilt u geen enkel risico lopen, en terecht ...
Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...
1KOMMA5°
30 jaar zekerheid zonder terugleverkosten ...