'Huurders moeten vrijelijk kunnen verhuizen in regio'

'Huurders moeten vrijelijk kunnen verhuizen in regio'

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Ymere wil dat huurders vrijelijk kunnen verhuizen tussen steden in de regio, zoals ¬Amsterdam, Haarlem, Zaanstad, Purmerend en Almere. Karin Laglas, voorzitter van de directieraad van Ymere, geeft aan ongelukkig te zijn met de 'hekken' die op dit moment tussen de deel-woningmarkten rond Amsterdam staan.

Laglas stelde deze maand voor om de 'talloze hekken op de regionale woningmarkt' weg te halen. Zij deed dit tijdens onderhoud met de deelnemers van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) met de provincies Flevoland en Noord-Holland en 33 gemeenten.

Voorbeeld
Aan de hand van een voorbeeld toont Laglas aan hoe versnipperd de woningmarkt rond Amsterdam is. “Stel dat de moeder van een huurder van ons in Amsterdam ernstig ziek wordt. De huurder besluit om mantelzorger van die moeder in Weesp te worden. Dan kan hij zijn inschrijfduur in Amsterdam niet ‘meenemen’. Aan je plek op de wachtlijst van Amsterdam heb je niets in Weesp en omgekeerd.”

Gevangen binnen deelregio's
Hetzelfde systeem geldt voor andere plaatsen in de regio. Huurders die buiten hun woonplaats willen gaan wonen, moeten zich bij het lokale toewijzingssysteem op de wachtlijst inschrijven en beginnen weer op nul. “Starre woningmarkten zetten onze huurder gevangen binnen deelregio's. Ze willen graag verhuizen, maar regeltjes verhinderen dat”, meent Laglas.

Lappendeken
Ymere heeft een aantal kaarten, plattegronden, gemaakt van de rommelige woningmarkten binnen de MRA-regio en die 'het grote MRA-spel' genoemd. De kaart toont aan dat het bijna niet mogelijk is voor huurders om ergens naartoe te verhuizen.  “Er staan binnen de deelwoningmarkten weer hekken die ik nog niet kende. Dan hebben twee gemeenten aparte afspraken met een geheel eigen woningtoewijzingssysteem gemaakt. Wat we nu zien is een lappendeken,” zegt Laglas.

Regio Amsterdam goed regelen
Laglas is blij dat er een begin is gemaakt om de huidige situatie aan te pakken. “Fijn dat dit eindelijk op de agenda staat,” zegt zij. Wethouder van Wonen Laurens Ivens van de SP stelde onlangs voor om de woningmarkten van de vier grote steden aan elkaar te koppelen. Hij hoopt hiermee ook op grotere schaal meer vrijheid voor huurders te creëren. Laglas vindt dat prima in een volgende fase. “Laten we het nou eerst eens heel snel in de regio Amsterdam goed regelen.”

Bron: Parool.

Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...