Huurders in Den Haag kopen eigen straat

Huurders in Den Haag kopen eigen straat

Gepubliceerd op:

Huurders in de Haagse Roggeveenstraat kopen gezamenlijk hun 65 woningen van de woningcorporatie. Hiermee voorkomen zij dat de ruim honderd jaar oude huizen worden gesloopt, zoals het oorspronkelijke plan van de woningcorporatie was.

Hanno van Megchelen en André van Soelen, twee van de voortrekkers in de Roggeveenstraat, zijn blij met het akkoord: “een groep bewoners die zo veel met elkaar heeft en zo veel met elkaar doet, kan nu intact kan blijven. “Dat was nooit gelukt als de gezinswoningen er waren gekomen die de corporatie hier na de sloop wilde neerzetten. Dan krijg je een grote groep nieuwe bewoners en is de samenhang in de buurt weg.”

Ingewikkelde deal
Volgens kenners van de corporatiesector is het de eerste keer dat bewoners erin slagen om op deze manier het heft in eigen hand te nemen. De groep huurders heeft er drie jaar over gedaan om de ingewikkelde deal van 2,5 miljoen euro voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk lukte het om met medewerking van onder andere de gemeente Den Haag en de woningcorporatie om het bedrag bij elkaar krijgen.

Hulp
De gemeente helpt bij de financiering van de aankoop via een erfpachtconstructie en corporatie Haag Wonen kiest ervoor om slechts 50 procent van de marktprijs te rekenen voor de panden. De laatste hobbel die de bewoners moeten nemen is de Autoriteit Woningcorporaties. Deze partij moet nog toestemming geven voor de constructie.

Wooncoöperatie
De bewoners hebben zich verenigd in een zogenoemde wooncoöperatie. Zij betalen goedkeuring van de constructie straks maandelijks gemiddeld 485 euro huur aan deze vereniging. Die huurprijs is weliswaar hoger dan de meesten op dit moment gewend zijn, maar hij valt nog altijd ruim binnen de grenzen van de sociale huursector.

Steun gemeente
Volgens een woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller steunt het gemeentebestuur dit initiatief omdat het helemaal aansluit op het beleid om te vertrouwen op de kracht van burgers zelf. Haag Wonen wilde het ‘heel goede verhaal’ van de bewoners van de Roggeveenstraat eveneens belonen, zegt een woordvoerder. “Dit draagt bij aan de cohesie in de buurt. Wij kregen de noodzakelijke renovatie van deze oude en gehorige woningen financieel niet rond; vandaar de sloopplannen. De bewoners kunnen die opknapbeurt waarschijnlijk goedkoper voor hun rekening nemen.”

Uniek
Kennisorganisatie Platform 31, die de verschillende partijen in het koopproces heeft begeleid, zegt dat de situatie in de Roggeveenstraat nu nog uniek is. Eerder is er al een coöperatie gevormd in het Friese Jirnsum, maar daar ging het om een complex met seniorenwoningen dat door de dorpsbewoners is overgenomen. Hierbij ging het de bewoners er ook om een geplande sloop te voorkomen.

Experiment
Platform 31 is bij wijze van experiment veertien soortgelijke initiatieven in het hele land aan het helpen om hindernissen uit de weg te ruimen. “We verwachten dat er meer wooncoöperaties komen, omdat bewoners graag meer zeggenschap krijgen over hun woning en woonomgeving”, zegt Anne-Jo Visser van Platform 31.

‘Kansen pakken positief’
Aedes, de koepel van woningcorporaties, noemt het “positief dat mensen op deze manier de kans pakken hun eigen wonen te organiseren”. De organisatie wijst erop dat het nu nog gaat om een kleinschalig fenomeen, dat waarschijnlijk vooral zal gedijen in kleine kernen en dorpen. “Maar verschillende corporaties doen volop mee met de veertien ‘koplopers’ van Platform 31”, zegt een woordvoerder. “Het wordt interessant om te zien wat daar uitkomt.”

Bron en beeld: NOS

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...