Huis van de toekomst voor € 30.000

Huis van de toekomst voor € 30.000

Gepubliceerd op:

Wie o wie in de wereld kan het huis van de toekomst bouwen voor 30.000 euro? Na de bouwvak start een grote campagne om huizenmakers uit de hele wereld uit te nodigen woonconcepten in te zenden.

Dat zegt Rick van den Bos, projectleider Expeditie Gratis Wonen, een initiatief van AM, BAM Wonen, Bouwinvest, Eigen Haard en TBI WOONlab. De Expeditie, die vorige zomer begonnen is, heeft als doel een betaalbare state-of-the art-woning uit te vinden.

Geen deeloplossingen
Gemikt wordt op een huis van 30.000 euro. “Maar als blijkt dat tweehonderd aanbieders met een huis van rond de 35.000 euro komen, bewegen we natuurlijk mee. Dat is potverdorie toch veel goedkoper dan de 60 à 70.000 euro die je nu voor de betaalbaarste huizen betaalt”, zegt Van den Bos.

Programma voor bewonersgeluk
Het programma van eisen voor de woning is vervangen door een “programma voor bewonersgeluk”. Om die op te stellen voordat de wedstrijd van start gaat, heeft de expeditie contact gezocht met hoogleraren psychologie uit Australië en de Verenigde Staten, die een “diepgaand woononderzoek” opzetten. Zo wordt volgens Van den Bos steeds helderder wat de “diepere woonbehoeften” zijn.

De wereldwijde zoektocht zal uiteindelijk drie huizenmakers opleveren die in Delft in de tweede helft van dit jaar een testwoning mogen neerzetten. De Expeditie Gratis Wonen zorgt voor eventuele juridische en technische bijstand. Ook helpt de organisatie met het aanscherpen van de business case.

Datahouse: woondata gebruiken
De Expeditie Gratis Wonen bestaat naast de zoektocht naar de goedkope state-of-the art-woning ook uit twee andere werkgroepen. Zo onderzoekt de groep “Datahouse” het gebruik van (woon)data van bewoners. Zoals Facebook-data van zijn gebruikers doorverkoopt, kunnen vastgoedeigenaren dat mogelijk ook doen. Zo kan wonen goedkoper worden.

Stad van Strax
Ook is er een groep met de naam Stad van Strax bezig te kijken naar naar veilig, gezond en “authentiek” wonen, inclusief gedeeld vervoer, materieel en energie. Denk aan de deelauto, de buurtschuur, de buurtbatterij en gedeelde inkoop.

De bedrijven Next Urban Mobility (dochter van PON holding), BAM Energy Systems en Space & Matter hebben gezegd te willen participeren in de Stad van Strax.

Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Breijer Legionellapreventie
Drinkwater is letterlijk van levensbelang. Daarmee wilt u geen enkel risico lopen, en terecht ...
Breman Installatiegroep
Breman Woningbeheer; uw partner voor service- en installatiewerkzaamheden ...