GGD onderzoekt gezondheidsklachten huurders Woonfriesland

GGD onderzoekt gezondheidsklachten huurders Woonfriesland

Gepubliceerd op:

Bij woningcorporatie Woonfriesland zijn 22 klachten binnengekomen van huurders over hun gezondheid. Ze vermoeden dat dit komt door de pur-isolatie onder de vloer die vorig jaar is aangebracht bij renovatie van de woningen. De GGD onderzoekt de zaak.

Bewoners van de huurwoningen in Heerenveen kwamen er vorige maand achter dat veel van hen dezelfde symptomen vertoonden. Ze hadden last van geïrriteerde ogen, hoofdpijn, huidirritatie, benauwdheid en duizeligheid. Al gauw concludeerden ze dat deze klachten te maken zouden kunnen hebben met de recente renovatie van hun woningen. Daarbij is pur-isolatie aangebracht onder de vloer. Bij pur-isolatie worden twee chemische stoffen gemengd in een vaste verhouding. Als dit niet op de juiste wijze gebeurt, duurt het langer voordat het mengsel uithardt en komen er gedurende langere tijd gevaarlijke dampen vrij. Of dit inderdaad de reden is van de klachten, wordt nu uitgezocht door de GGD Fryslân. Woonfriesland heeft de bewoners van 186 woningen in Heerenveen opgeroepen zich te melden bij de GGD voor het onderzoek. Tot nu toe hebben zestien huishoudens aangegeven te maken te hebben met gezondheidsklachten. Ze brengen die zelf in verband met het isolatiemateriaal.

De GGD gaat bij alle melders van klachten op huisbezoek om hun verhaal te horen. Daarna volgt nog een onderzoek waarin naar het hele woonklimaat wordt gekeken. Ook andere woningbouwverenigingen kampen met dit probleem. Bij het Meldpunt Purslachtoffers zijn klachten binnengekomen van huurders in Zeist, Edam, Borger, Alkmaar, Lemmer, Nijmegen, Vries en Haren.
In Werkendam is een isolatieproject stilgelegd tot er meer bekend is over pur. In Haarlem is een woningbouwvereniging gestopt met pur; daar wordt nu een andere isolatietechniek gebruikt.

Bron: nos.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Intratone
Maak kennis met Intratone, met afstand het beste intercomsysteem, de nummer 1 ...
Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...