Exploitatieverlening vraagt om creatieve oplossing voor liftvervanging

Exploitatieverlening vraagt om creatieve oplossing voor liftvervanging

Gepubliceerd op:

In de Albert Meijnsstraat te Wormerveer staan drie gelijksoortige appartementencomplexen. De liftinstallaties dateren uit 1968 en verkeerden bijna in originele staat. Zo was de cabine nog uitgevoerd met vergroot kooioppervlak en open kooi. De schachtdeuren waren handbewogen draaideuren, waardoor de lift niet voldeed aan de 10 Europese aanbevelingen.

In 2008 was de verwachting dat deze panden in 2011 / 2012 gesloopt zouden orden. Om die reden zijn toen alleen de besturing, regeling en aandrijving vervangen, om de liften veilig en betrouwbaar te houden tot het einde van de verwachte exploitatieperiode.

Wat was de reden om toch alles te vervangen?

Door de financiële ontwikkelingen inde woningcorporatiemarkt heeft Parteon het besluit moeten nemen om de exploitatie van de gebouwen te verlengen met 5 tot 10 jaar. Door het toenemend aantal storingen, de vergevorderde corrosievorming aan het kooimeubel, de beweegbare dorpel en andere kritische onderdelen was het noodzakelijk om de complete kooi inclusief frame te vervangen. De ruimte tussen de kooisnuit en de schachttoegangen bleken echter ook niet meer conform de norm (NEN 1081) te zijn. Zo was op enkele verdiepingen de opening te groot (beknellinggevaar) en op sommige te klein, waardoor de kooi juist aanliep. Bureau Veritas kreeg de opdracht om de onderhavige liften te inventariseren en met een gedegen advies te komen, o.a. rekening houdend met:
• de huidige regelgeving,
• de 10 Europese aanbevelingen (SNEL norm),
• meest economische oplossing binnen het gestelde budget,
• beperkte overlast voor de bewoners,
• vergroten van de liftcapaciteit van 450 naar 1.000 kg,
• alternatieve liftvoorziening bewoners,
• tijdsbestek waarbinnen de renovatie doorgevoerd moest worden
• hoge betrouwbaarheid na modernisering.

Omdat in het complex mensen wonen die slecht ter been zijn – denk aan personen die in een rolstoel zitten - moest de minimale vrije doorgang van de schachttoegangen 900 millimeter worden. Vanwege de beperkte afmetingen van de liftschacht werd dit een bijkomende uitdaging. Door de schachtdeuren grotendeels op de verdieping te plaatsen kon een kooidiepte van 2.050 millimeter gerealiseerd worden waardoor een brancard nu wel horizontaal in de lift past.

Gedurende de werkzaamheden zou de lift 8 weken niet te gebruiken zijn. Om toch een liftvoorziening te hebben, heeft de firma Reco Special Products uit Waddinxveen een Tijdelijke Personenlift geplaatst, zodat er voor de bewoners gedurende de complete uitvoering van het project een alternatief was.

De werkzaamheden zijn door de goede onderlinge samenwerking binnen het bouwteam conform het advies van Bureau Veritas naar volle tevredenheid van Woningstichting Parteon uitgevoerd.

Wilt u meer informatie neem dan contact op met ons op www.reco-lift.eu.

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Sensus process management
BPM software voor Woningcorporaties ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...