Crisis voordelig voor BNG

Gepubliceerd op:

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft in het eerste halfjaar een winst geboekt van 154 miljoen euro. Dat is 40 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen kwam de winst uit op 110 miljoen euro.

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft in het eerste halfjaar een winst geboekt van 154 miljoen euro. Dat is 40 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen kwam de winst uit op 110 miljoen euro.

Dat blijkt uit deze week gepubliceerde halfjaarcijfers van de kredietverlener aan overheidsinstellingen. BNG-bestuurder John Reichardt zegt terug te kijken op een goed eerste halfjaar en dat ondanks de aanhoudende onrust op de financiële markten. ‘Wij worden in toenemende mate gezien als een veilige haven’, zegt hij.

Eurolanden
De 44 miljoen euro hogere nettowinst blijkt vooral veroorzaakt door een beter renteresultaat en een fors minder negatief resultaat financiële transacties. Na de eerste zes maanden van vorig jaar liet de BNG een ongerealiseerd verlies noteren van 54 miljoen euro. Dit als reactie op de waardedaling van Ierse, Spaanse, Portugese en Italiaanse staatspapieren. Door de toegenomen onrust over de financieringsproblemen en kredietwaardigheid van de genoemde perifere eurolanden zijn de kredietopslagen van deze landen verder opgelopen. De eerste helft van dit jaar levert dan ook altijd nog een min op van 11 miljoen euro, maar vergeleken met vorig jaar is dat volgens de bank een flinke verbetering.

Bezuinigingen
De omvang van de nieuw verstrekte langlopende kredietverleningen ten opzichte van de eerste helft 2010 is afgenomen met 1,5 miljard euro tot 5,8 miljard euro. De BNG verwacht dat het tweede half jaar de nieuwe langlopende kredietverlening ‘sterk lager’ zal liggen dan vorig jaar. Dat komt onder andere bezuinigingen bij gemeenten en provincies. Verwacht gevolg daarvan is onder andere een vertraging in de geplande investeringen.

Waterschapsbank
Ook bij de Nederlandse Waterschapsbank, evenals de BNG een kredietverlener voor overheidsinstellingen, is in de eerste helft van dit jaar de kredietvraag van de publieke sector aanzienlijk afgenomen. Dat geldt met name die van de woningbouwcorporaties. De nettowinst van de NWB bedroeg in de eerste jaarhelft van 2011 35,7 miljoen euro. Vorig jaar was dat over dezelfde periode 44,9 miljoen euro.

Bron: Binnenlandsbestuur

Een greep uit ons leveranciersregister

Hemmink B.V.
Hemmink B.V. levert producten, oplossingen en concepten van ruim 25 sterke merken ...
Intratone
Maak kennis met Intratone, met afstand het beste intercomsysteem, de nummer 1 ...
Van Scholl Advies
Het optimaliseren van bedrijfsprocessen, met als doelstelling het verhogen van...