Corporatie Wold & Waard start proef om 30 woningen gasloos te maken

Corporatie Wold & Waard start proef om 30 woningen gasloos te maken

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Wold & Waard gaat een proef doen waarin de corporatie dertig woningen gasloos maakt. De proef met de gasloze woningen moet de corporatie uit Leek helpen om te inventariseren welke aandachtspunten er zijn bij het verduurzamen van de gehele woningvoorraad van 4600 woningen.

De proef van Wold & Waard heeft als doel om meer inzicht te krijgen in potentiële knelpunten bij het duurzamer maken van woningen. Om de proef niet te groot te maken, kiest de woningcorporatie ervoor om dertig woningen duurzamer te maken. “Een aantal dat groot genoeg is om ervaring mee op te doen. Ook qua impact is het nog te overzien voor de korte termijn”, vertelt directeur Janneke Klijn. 

Woningen zonder gas
Het project zorgt dat de woningen in kwestie zelf energie opwekken, zodat een aansluiting op het gasnet overbodig is. “We proberen in één keer woningen te maken die de toekomst in kunnen, zonder gas. Dat vinden wij heel belangrijk, net als de rest van de provincie”, aldus Klijn.

Proefwoningen
De woningcorporatie met woningen in Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn zoekt
‘proefwoningen’ die symbool staan voor een groot aantal andere woningen uit het woonaanbod.  Klijn: “Als een bepaalde aanpak dan goed werkt, kunnen we woningen van hetzelfde type ook op die manier aanpakken.” De corporatie zoekt daarnaast huurders die bereidwillig zijn om die hun huis energieneutraal willen laten maken. “We willen dit experiment samen met huurders doen die er positief tegenover staan en dit traject samen met ons willen doorlopen,” zegt Klijn.

Geen huurverhoging
Volgens Klijn voelen de huurders de renovatie niet in hun portemonnee: “We vragen de huurder wel om het bedrag dat ze normaal gesproken aan de energiemaatschappij betalen, nu aan ons te betalen. Dat vormt voor een deel de investering om de woningen te verduurzamen. Het andere deel betalen we uit onze eigen spaarpot. We hebben genoeg vertrouwen om te kunnen beginnen en het betaalbaar te houden.”

Meer personeel
De proef met de dertig woningen en de verduurzaming van de overige woningen is een grote klus. Om alle werkzaamheden in goede banen te leiden, trekt de corporatie extra personeel aan. Zowel aan de technische kant voor de verduurzamingswerkzaamheden zelf, als op het gebied van communicatie met de bewoners.

Bron: RTV Noord. Foto: Flickr Creative Commons / Rhodesj.

Een greep uit ons leveranciersregister

Weikhoplex
De nieuwe generatie dak- en gevelprofielen ...
ACQOM Trading B.V.
Bij ACQOM staat onze passie voor innovatie en duurzaamheid centraal ...
Atlantic-Fujitsu
Biedt energiebesparende warmtepompen en aircosystemen aan, voor een gezond, duurzaam en comfortabel binnenklimaat ...