Een systeem in balans: hoe inregelen energie bespaart en comfort vergroot

Een systeem in balans: hoe inregelen energie bespaart en comfort vergroot

Gepubliceerd op:

De inzet van een warmtepomp of een andere duurzame energiebron, betekent niet automatisch dat de totaalinstallatie duurzaam is. Het bereiken van een optimale balans in het systeem is cruciaal om zowel energieverbruik als CO2-uitstoot te verminderen en het comfort te verbeteren.

Duurzame systeemoptimalisatie bereik je door een goed systeemontwerp, het gebruik van de juiste appendages ter bescherming van de installatie én waterzijdig inregelen. Door een goede inregeling kan maar liefst 15-20% energie worden bespaard in de meeste gebouwen.

Regelgeving
Dat hydraulisch inregelen steeds belangrijker wordt, is een feit. En ook de regelgeving rondom dit thema blijft niet achter. Vanuit het Europese Klimaatakkoord om in 2050 een CO2-neutrale samenleving te zijn, werd in de EPBD o.a. vastgelegd dat verwarmingsinstallaties in woningen en utiliteitsgebouwen hydraulisch in balans (waterzijdig ingeregeld) moeten zijn. Voor Nederland werd dit besluit al omgezet naar de NTA8800 bepalingsmethode. Via de EPBD stelt de Europese Commissie richtlijnen om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. De verplichting om in te regelen geldt sinds 2020 voor alle gebouwen waarin de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp, wordt vervangen of vernieuwd. Maar ook wanneer meer dan 30% van de afgiftesystemen (zoals radiatoren of vloerverwarming) wordt geplaatst of vervangen.

Alleen maar voordelen
Waterzijdig inregelen, oftewel hydraulisch balanceren, betekent simpelweg dat het cv-water met de juiste debieten en juiste snelheid door de afgifteapparaten stroomt. Daardoor heeft het water voldoende tijd om precies genoeg warmte af te geven. Dit resulteert in gelijkmatig verwarmde ruimtes, wat het comfort verhoogt, én een lager energieverbruik. Zeker wanneer de warmtebron een cv-ketel of hybride warmtepomp is, wordt er flink bespaard in de portemonnee. Naast een lagere energierekening en optimaal comfort voor jezelf, draag je hierdoor ook bij aan het milieu door de verminderde CO2-uitstoot.

Dynamisch inregelen
Omdat installaties steeds dynamischer worden, doen zich steeds wisselende omstandigheden voor in het systeem. Dit maakt dat wanneer je de pomp niet goed onder controle hebt, of er nog gewerkt wordt met een oude pomp met driestandenregeling, de pomp soms te veel druk geeft voor het kleine gaatje in de radiatorkraan waar het water door geduwd moet worden. Dit resulteert in te hoge stromingssnelheden en storende, fluitende geluiden.
Door de steeds wisselende omstandigheden werkt de installatie bijna altijd in deellast, dat wil zeggen dat niet altijd alle radiatoren volledig open staan. Vanwege hun precisie bij deellastsituaties, wordt het steeds meer aanbevolen om dynamische regelventielen te gebruiken. Deze inregelventielen passen namelijk automatisch het debiet aan bij een steeds veranderde warmtevraag, waardoor de hoeveelheid water die door het afgiftesysteem stroomt, steeds gelijk blijft. Zo blijft de installatie perfect ingeregeld, of deze nu in deellast of vollast werkt, en wordt er nooit teveel energie en gas verbruikt.

Voor iedere situatie een oplossing
Caleffi biedt een breed scala aan oplossingen, waaronder de AUTOFLOW® en FLOWMATIC®-serie, die beide zorgen voor een nauwkeurige inregeling van het systeem. De AUTOFLOW® is een hoogstaande automatische debietregelaar. Hij handhaaft een constant debiet wanneer de bedrijfsomstandigheden van het hydraulisch circuit variëren. Hij is volledig onderhoudsvrij en de inregeling gebeurt vooraf in de fabriek, dit levert een tijdsbesparing op en beperkt het risico op fouten aanzienlijk.
De FLOWMATIC® maakt een nog preciezere inregeling mogelijk. Bij deze serie kan namelijk een maximaal debiet ingesteld worden dat achteraf nog aangepast kan worden met de instelknop. Ook kan er een met een besturingsmotor worden nageregeld, zodat iedere ruimte de perfecte temperatuur heeft.
Voor particuliere woningen en renovaties is er het DYNAMICAL® dynamisch radiatorventiel, dat een combinatie is van een thermostatisch ventiel, inregelventiel en drukverschilregelaar. Een ideale oplossing voor renovatieprojecten waar nog voornamelijk gebruik wordt gemaakt van radiatoren, en een totale systeemrenovatie niet mogelijk is.
Voor het beste resultaat is het noodzakelijk om een oplossing op maat te creëren die perfect past bij de situatie en het systeem. Caleffi biedt een volledige ondersteuning gedurende het hele proces.


Een greep uit ons leveranciersregister

Tonzon
Effectieve én duurzame isolatie van TONZON ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Zwamtotaal
Ongemerkt kunnen houtaantasters zoals zwam, bruinrot en houtworm grote schade aanrichten ...