Vochtproblemen en de onderliggende oorzaken

Vochtproblemen en de onderliggende oorzaken

Gepubliceerd op:

Vocht en schimmel is bij veel woningcorporaties een aandachtspunt. Soms worden de problemen veroorzaakt door de huurders, maar het kan ook liggen aan de beperkte ventilatiemogelijkheden in met name oudere woningen. Mathieu Kamperman is opzichter dagelijks onderhoud en mutaties bij Haag Wonen. Na het volgen van de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud bij BOB heeft hij nu veel meer zicht op de achtergrond van de problemen.

“Een collega deed de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud en het leek me een leuke opleiding om ook te gaan doen”, vertelt Mathieu “Ik heb wel een hoop praktijkervaring, maar ik merkte dat ik behoefte had aan theoretische onderbouwing. Eén van de modules van de opleiding was Vochtproblemen en onderhoud. Vocht en schimmel is een probleem dat veel speelt bij woningcorporaties, vooral bij oudere woningen. Ik heb de module daarom bij mijn teamleider onder de aandacht gebracht. Daar kwam het idee uit voort om voor alle opzichters inhouse een cursus Schimmel en vocht te doen.”

Ventilatie
“We zijn bij Haag Wonen best gefocust op vochtproblemen en we doen veel onderzoek via onder andere de bouwpathaloog”, gaat Mathieu verder. “We willen weten wat er speelt. Is het nou huurdersgedrag of zijn het bouwkundige gebreken? Het blijkt vaak een combinatie van beide te zijn en daarbij kwam deze module goed van pas. We hebben nu veel meer zicht op de onderliggende reden. De oorzaken van problemen werden veelal gezocht in huurdersgedrag, alles dicht en vooral geen ventilatieroosters openzetten, omdat alle warmte er dan uitgaat. Andere oorzaken in oudere bouw zijn bijvoorbeeld enkel glas, daardoor heb je veel condens op de ramen wat niet iedere dag weggehaald wordt. De ventilatiemogelijkheden zijn vaak beperkt, dat is dan een bovenlichtje dat je open kunt zetten. Dan krijg je al snel koude lucht naar binnen. Met ventilatieroosters of mechanische ventilatie in de woning kun je dat veel beter sturen.”

Renovatie
Mathieu is werkzaam in het stadsdeel Den Haag Zuidwest, daar zijn veel ouderencomplexen en er is veel bouw uit begin 50’er jaren. Mathieu: “Een aantal complexen heeft op de nominatie gestaan om gesloopt te worden en dan wordt er natuurlijk niet heel veel meer in geïnvesteerd. Inmiddels hebben we een aantal complexen gerenoveerd met gevelisolatie en dubbelglas. Daar wordt dan ook CO2-afhankelijke mechanische ventilatie in aangebracht en goede ventilatieroosters. De bewoners worden vervolgens voorgelicht over het gebruik hiervan. Bij complexen waar groot onderhoud gedaan is nemen de klachten over vochtproblemen vaak af.”

Profijt in dagelijks werk
“Van de opleiding heb ik heel veel profijt in mijn dagelijkse werk”, meent Mathieu. “Bij de module Beton en onderhoud heb ik voor de afdeling planmatig onderhoud, samen met een collega, alle betonschade inzichtelijk gemaakt. Je leert tijdens de les ook waar de schade door veroorzaakt wordt. Daar kun je dus meteen wat mee en dat geldt ook voor de andere modulen. Je herkent de onderliggende oorzaken van schades.”


Foto: Mathieu Kamperman, opzichter dagelijks onderhoud en mutaties bij Haag Wonen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...