Beschikbaarheid sociale huur onder druk

Beschikbaarheid sociale huur onder druk

Gepubliceerd op:

Betaalbaarheid staat hoog op de agenda bij corporaties. Tegelijkertijd verwacht echter bijna de helft problemen omtrent de beschikbaarheid. Als gevolg van passend toewijzen zal het aanbod aan betaalbare huurwoningen tot de aftoppingsgrens (€ 576,87 voor een- en tweepersoonshuishoudens, € 618,24 voor drie- en meer) volgens hen niet voldoende zijn voor de vraag.

Dit blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas dat elk kwartaal onder circa zeshonderd corporatiebestuurders en -managers wordt uitgevoerd. Volgens het onderzoek voelen woningcorporaties zich in een ‘squeeze’ gezet: door implementatie van passend toewijzen neemt niet alleen de investeringscapaciteit af, ook wordt het onaantrekkelijk om in woningen met een hoger puntenaantal te investeren. Dit betekent een afname in de bouw van energiezuinige huurwoningen en minder renovaties ter verduurzaming.

De Corporatie Survey peilt ieder kwartaal het sentiment in de corporatiesector. Dit kwartaal staat de betaalbaarheid van de sociale huurvoorraad in combinatie met de invoering van het passend toewijzen centraal; uit de voorgaande Corporatie Survey kwam deze naar voren als veruit het belangrijkste thema voor de komende 12 maanden.

Een greep uit ons leveranciersregister

DOM Nederland
DOM Nederland is expert in het ontwikkelen en verkopen van de hoogste kwaliteit sluittechniek en toegangscontrole ...
Eternit BV
Gevestigd in Goor aan het Twentekanaal zorgen zo'n 150 medewerkers er voor dat Eternit BV iedere dag ...
Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...