Amsterdam start pilot met flexibele huurprijzen

Amsterdam start pilot met flexibele huurprijzen

Gepubliceerd op:

Drie Amsterdamse corporaties starten deze zomer een pilot met flexibele huurprijzen. Gedurende drie jaar passen ze van 300 woningen de huurprijzen aan al naar gelang het inkomen van de huurders omhoog of omlaag gaat.

Het gaat om de Amsterdamse corporaties Eigen Haard, Stadgenoot en Eigen Haard. Ze gaan de 300 woningen drie jaar lang verhuren aan huishoudens met een inkomen tussen 29.000 en 43.000 euro. De huren zullen variëren van 550 tot 900 euro, afhankelijk van het inkomen van de huurders. Gaat het inkomen omhoog tijdens de huurperiode, dan stijgt de huur mee. Andersom geldt hetzelfde. De inkomens worden eens per jaar bekeken. Met deze maatregel willen de corporaties het scheefwonen tegengaan en de doorstroming op de woningmarkt verbeteren. Veel sociale klimmers ‘bezetten’ woningen met blijvend lage huurprijzen. Ze zijn moeilijk te bewegen eruit te gaan en er was geen regeling om hun verbeterde situatie om te rekenen in een passende huurprijs. Aan de andere kant hebben lagere inkomens met lange wachtlijsten te maken. Het experiment is een vervolg op het project Huur op Maat, waaraan minister Spies vorig jaar een eind maakte. Zij is akkoord met de nieuwe invulling van dezelfde doelstelling.

Het experiment betreft nieuwe verhuringen van woningen met meer dan 142 punten. Die woningen kunnen in principe worden geliberaliseerd, waardoor ze buiten het puntenstelsel gaan vallen en er geen wettelijke regels voor de huur meer zijn. De woningen worden aangeboden op een speciale website of op de sites van Woningnet en Rooftrack.

Een greep uit ons leveranciersregister

Alvast
Alvast: leegstand in capabele handen. Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder ...
Leadership Solutions
We empower your success!
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...