‘Alle woningen in 2050 energieneutraal’

‘Alle woningen in 2050 energieneutraal’

Gepubliceerd op:

De Nederlandse woningvoorraad moet tegen 2050 volledig energieneutraal zijn. Dat betekent dat op een perceel evenveel duurzame energie wordt opgewekt als er in een jaar wordt verbruikt.

Om dat te realiseren is onder meer een ‘revolutionaire aanpak’ van de bouwsector nodig. Dat zei Bernard Wientjes dinsdag bij de overhandiging van De Bouwagenda aan het demissionaire kabinet. In de nabije toekomst is een groei van 1 miljoen extra woningen voorzien.

Versoepeling regels
Om hier een slag in te maken moeten onder meer de regels voor bedrijven worden versoepeld, zei Wientjes, die voorzitter is van de denktank die De Bouwagenda opstelde. Om de plannen te realiseren is volgens de denktank de komende vier jaar jaarlijks 2 miljard euro extra nodig. Daarmee zullen de klimaatdoelstellingen van Parijs echter nog niet worden gehaald.

Duurzaamheidsdoelstelling
Om de duurzaamheidsdoelstelling te halen, worden om te beginnen 100.000 woningen per jaar aangepakt. Verder moet er een plan van aanpak komen om tegen 2030 het binnenklimaat van alle scholen duurzaam, gezond en slim te krijgen. Op het gebied van infrastructuur zoals tunnels, bruggen, sluizen, riolen, wegen en energienetwerken ligt er volgens de agenda eveneens een behoorlijke berg werk. Dit werk levert bij elkaar de komende jaren 50.000 extra banen op volgens Wientjes.

Aanbesteding op de schop
Volgens de denktank zijn innovaties en professionalisering van de bouwsector noodzakelijk om de bouwplannen te realiseren en de kosten in de hand te houden. Ook de aanbestedingsprocedures moeten daarbij op de schop worden genomen en er moet in mensen worden geïnvesteerd. De denktank werkt de plannen uit De Bouwagenda de komende tijd verder uit.

Bron: ANP. Beeld: leoo.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister

BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?
Falco BV
Het duurzaam inrichten van uw buitenruimte met producten die uitblinken in functionaliteit en vormgeving ...