Aedes: “Met kabinet en partners werken aan goed wonen”

Aedes: “Met kabinet en partners werken aan goed wonen”

Gepubliceerd op:

Het kabinet Rutte III wil zich in het woonbeleid richten op meer regionale samenwerking, meer nieuwbouw, voldoende betaalbare woningen en meer verduurzaming. Die doelen delen wij, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder: “Een brede coalitie is nodig om te zorgen dat mensen een betaalbaar huurhuis kunnen vinden en dat huurders daar prettig in wonen.”

“Via onze Woonagenda werken woningcorporaties daar al hard aan”, aldus Norder. “En om deze grote maatschappelijke opgaven te kunnen uitvoeren, werken corporaties de komende jaren graag samen met het nieuwe kabinet, gemeenten, huurders, maar ook met bouwers, zorg en maatschappelijke organisaties.”

Verhuurderheffing
Corporaties willen meer nieuwe huizen bouwen, sneller verduurzamen en huren betaalbaar houden. Het zou helpen als geld dat nu naar de verhuurderheffing gaat, kan worden besteed aan wonen. Norder: “Dan komt het ten goede van huurders. We staan gezamenlijk voor grote maatschappelijke opgaven. Ook het nieuwe kabinet heeft zeer ambitieuze doelstellingen voor verduurzaming. Een aftrek van 100 miljoen euro op die heffing, pas in 2022 en alleen voor verduurzaming, is echt veel te weinig.”

Middenhuur
Aedes is positief over een eenvoudigere markttoets voor de bouw van middenhuurwoningen, daar waar marktpartijen er geen brood in zien. Woningcorporaties willen een brede groep huurders een betaalbare woning kunnen bieden. “Ook de politieagent en verpleegster die te weinig verdienen voor een dure vrije sectorhuurwoning of koophuis. Die kunnen we nu niets bieden. Een simpele markttoets helpt om ook voor hen meer huurwoningen te kunnen bouwen”, aldus Norder.

Personen met verward gedrag
Het nieuwe kabinet wil een integrale aanpak en een beter vangnet voor personen met verward gedrag, samen met gemeenten en zorg, met aandacht voor omwonenden. Onder meer met 24-uurs crisiszorg. Verder stimuleert het kabinet gemeenten om met woningcorporaties afspraken te maken over woonruimte voor deze mensen. “Goed dat het kabinet onderkent dat er meer overlast is, samenwerking met gemeenten en zorg stimuleert en geld beschikbaar stelt voor oplossingen. Dat is ook wat wij willen.”

Huurtoeslag
Het nieuwe kabinet schrapt de harde inkomensgrens voor de huurtoeslag. Norder: “Daarmee voorkom je dat mensen ineens een belangrijke toeslag verliezen, als ze één euro te veel gaan verdienen.” Daarentegen krijgen huurders minder huurtoeslag omdat deze niet meer wordt gekoppeld aan de koopkrachtontwikkeling, maar aan de huurprijsontwikkeling.

Een greep uit ons leveranciersregister

Total Wall
Onze passie is het mooi en duurzaam herstellen van gevels en panden ...
Unexus
Unexus ontwikkelt intelligente omnichannel software die alle communicatie afhandelt & aflevert bij de juiste personen ...
ALUTHERM Heating
Specialist in grote hybride systemen van 170kW tot 1500kW en gasgestookte CV-ketels van 170kW tot 2200kW ...