Aardwarmteproject Den Haag failliet

Gepubliceerd op:

Het grootschalige project dat aardwarmte moest gaan leveren aan 4000 woningen en bedrijven in Den Haag is afgeblazen nadat het financieel aan de grond raakte. De gemeente Den Haag en drie Haagse woningcorporaties zien daardoor 10 miljoen euro in rook opgaan.

Het project, gedragen door de gemeente Den Haag en drie woningcorporaties, is in 2008 opgestart en zou op termijn duurzame aardwarmte gaan leveren aan 4000 corporatiewoningen en diverse Haagse bedrijven. Omdat de economische omstandigheden van kwaad tot erger werden en ook de winning van de aardwarmte op technische problemen stuitte, was het ambitieuze project ten dode opgeschreven. De aanvankelijke plannen voor de nieuwbouw van 4000 woningen, werden door de corporaties uiteindelijk teruggeschroefd naar een paar honderd omdat de investeringsruimte er niet meer was. Dat verslechterde de rentabiliteitsprognose voor het aardwarmteproject. De gemeente en energiemaatschappij Eneco hebben inmiddels faillissement aangevraagd voor het project en zo komt er een definitief eind aan het duurzame initiatief. Het project heeft 21 miljoen euro gekost. De gemeente en de drie Haagse corporaties gaan daarbij voor minstens 10 miljoen euro het schip in. De subsidie die het Rijk had toegezegd, moeten de gemeente en de corporaties nu waarschijnlijk ook zelf ophoesten, zo schrijft het AD in haar berichtgeving over het faillissement.

In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op de berichtgeving. 'Ik snap dat de overheid moet investeren in dit soort vernieuwende projecten, maar ik hoop wel dat hier wat van geleerd wordt', zegt VVD-Kamerlid René Leegte. SP-parlementariër Paulus Jansen vindt het vooral 'wrang' voor de woningcorporaties die een nieuwe financiële tegenslag niet kunnen gebruiken. Er wordt nog onderzocht of er eventueel een doorstart van het project mogelijk is om de investering niet volledig verloren te laten gaan.


Bron: ad.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


Wij zijn gespecialiseerd in het creëren van een breed scala aan inspectie-oplossingen ...

Ad Hoc is sinds 1990 marktleider in het beheer van leegstaand vastgoed. Met producten zoals Beheer...

Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit...