Woonbond wil wonen in zelfbeheer stimuleren

Woonbond wil wonen in zelfbeheer stimuleren

Gepubliceerd op:

De Woonbond gaat wonen in zelfbeheer, onder meer in de vorm van wooncoöperaties, actief bevorderen. De bond wil huurders ondersteunen in het opzetten van zelfbeheerprojecten en wooncoöperaties Het Woonbond Kennis- en Advies Centrum (WKA) start hiertoe een pilot.

Momenteel worden op grote schaal corporatiewoningen verkocht aan particuliere beleggers. De Woonbond is tegen deze verkoop. De bond vindt dat huurders in de gelegenheid moeten worden gesteld om de woningen zelf te verwerven door complexen aan te kopen in coöperatief verband. De Woonbond wil de zeggenschap van huurders versterken. Dat kan door meer rechten te geven aan huurders en huurdersorganisaties, maar ook door vormen van zelfbeheer. Door het mogelijk te maken om collectief woningen te beheren door middel van wooncoöperaties kunnen huurders de zeggenschap in eigen hand nemen. Bijkomend voordeel is dat door besparingen in beheer en onderhoud de woonlasten omlaag gaan.

De Woonbond zet in op politieke maatregelen die het makkelijker maken om wooncoöperaties te starten. Bij verkoop moeten bewoners een reële kans krijgen om een coöperatie op te richten, en met succes hun complex over te nemen van hun verhuurder. In de Wet overleg huurders verhuurder (WOHV) moeten huurdersorganisaties en bewonerscommissies adviesrecht krijgen over het tot stand brengen van wooncoöperaties. Tenslotte moeten er goede financieringsmogelijkheden komen om huurders in de gelegenheid te stellen om een wooncoöperatie op te richten. Op basis van de omvang van coöperaties in andere West-Europese landen verwacht de Woonbond dat honderdduizenden woningen door huurders zelf beheerd gaan worden.

Een greep uit ons leveranciersregister

ista Nederland B.V.
ista Nederland is marktleider en gespecialiseerd in het meten en afrekenen van het individuele ...
Intratone
Maak kennis met Intratone, met afstand het beste intercomsysteem, de nummer 1 ...
TRIM Trading BV
De Homebox past nagenoeg in iedere deur of kozijn, nieuw of bestaand ...