Woonbedrijf van start met bouw duurzame woningen

Woonbedrijf van start met bouw duurzame woningen

Gepubliceerd op:

In Eindhoven is Woonbedrijf gestart met de bouw van de eerste duurzame huurwoningen voor een groep mensen die actief hebben meegedacht over het project. Het project bestaat uit 56 appartementen, 12 zorgappartementen en 14 rijwoningen. Alle woningen worden sociale huur. De belangstelling voor het project was vanaf de start al groot.

De leefwensen en duurzaamheidseisen van de bewoners staan centraal bij het ontwerp en de bouw. De bestaande buurt wordt vanuit bewonerswensen verduurzaamd. Een grote groep 'groene geïnteresseerden' had zich in 2013 direct aangemeld. Ze zijn vanaf de start bij het project betrokken en hebben meegedacht over het duurzaam woon- en leefconcept. In 2020 moet de wijk Genderdal de duurzaamste wijk van Eindhoven zijn.

Huurder Anita van Dam: "We zijn twee jaar geleden begonnen met idealen. Die hebben we stap voor stap uitgewerkt en verbonden met de realiteit. Dan blijkt dat niet alle wensen gerealiseerd kunnen worden. Er zijn wel veel creatieve oplossingen bedacht, zoals de drie daktuinen waarvan er een stiltetuin wordt. We zijn bij de kern gebleven en we blijven elkaar hierin stimuleren, ook als we straks in de woningen en appartementen wonen."

De woningen krijgen een zeer lage energieprestatiecoefficient (EPC) van 0,09 en een GPR-gebouwscore van 9,0 voor het onderdeel 'Energie' en voor de overige onderdelen gemiddeld een 7,7. De daken van de woningen en de appartementen worden voorzien van zonnepanelen. En er start een pilot met een IRWES-unit op het dak van de appartementsgebouwen, een systeem dat windenergie in een stedelijke omgeving kan opwekken. De zeer energiezuinige woningen krijgen een huurprijs onder de huurtoeslaggrens van 710 euro.

Een greep uit ons leveranciersregister

Bruynzeel Keukens
Bruynzeel Keukens: marktleider in keukens op de zakelijke markt ...
RECO Lift Solutions
Is uw lift buiten werking als gevolg van onderhoudswerkzaamheden, een storing, modernisering...
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...