Het Huurpaspoort komt eraan

Het Huurpaspoort komt eraan

Gepubliceerd op:

Privacy is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. In deze tijd van woningnood geven mensen informatie, die ze normaal gesproken liever niet geven aan nieuwe verhuurders om aan een woning te komen. De privacy van woningzoekenden komt hierdoor in het geding en moet beter beschermd worden. Daarom werkt WoningNet samen met systeemontwikkelaar Qii aan Het Huurpaspoort.

Niet meer van deze tijd
In de corporatiesector wordt noodgedwongen, nog veel gewerkt met papieren bewijsstukken van bijvoorbeeld het inkomen. Een potentiële huurder moet soms talloze soorten documenten aanleveren, die corporatiemedewerkers op juistheid moeten beoordelen. Dat is niet meer van deze tijd.

Wat is Huurpaspoort?
Het Huurpaspoort is een geanonimiseerd systeem dat de noodzakelijke (persoons-)gegevens van een woningzoekende verzamelt. De kandidaat-huurder bepaalt zelf welke gegevens hij of zij deelt en met wie. De gegevens van de woningzoekende worden opgehaald bij sites van de overheid en kloppen dus altijd.

Grote voordelen voor alle partijen
Andere voordelen van Het Huurpaspoort zijn:
  • Privacyborging; corporatiemedewerkers hoeven de persoonsgegevens niet meer in te zien en te controleren
  • Het scheelt corporaties veel werk
  • Doorstroming: het kan het verhuurproces versnellen, omdat het voor huurders duidelijker is op welke woning ze wel of niet kunnen reageren.
  • Het maakt de papieren documenten overbodig
Het Huurpaspoort in de praktijk
Als een woningzoekende bijvoorbeeld op nummer 1 staat voor een huurwoning, moet hij of zij handmatig documenten van de gemeente, belasting, enzovoort aanleveren. Dit kost een hoop tijd en werk. Met de app van Het Huurpaspoort kan de woningzoekende aanklikken welke geautomatiseerde gegevens hij wil delen en met wie. Dit scheelt voor corporatiemedewerkers een hoop tijd en geld en ze kunnen woningen sneller toewijzen.

Samenwerking
Initiatiefnemer en systeemontwikkelaar Qii, bouwt aan een veilige en anonieme omgeving, die de noodzakelijke persoonsgegevens van een woningzoekende verzamelt voor een huurwoning. Vanuit WoningNet onderzoeken we op dit moment hoe de persoonsgegevens veilig kunnen worden gedeeld met corporaties via Het Huurpaspoort. En kijken we hoe we dit kunnen implementeren in onze dienstverlening.

Wil je meer weten?
Of heb je vragen? Neem dan contact op met Bas Koerhuis, manager Klant en Innovatie, bkoerhuis@woningnet.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister

AWB
AWB, onderdeel van de Vaillant Group ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt totaaloplossingen ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
Vaillant Group Netherlands B.V.
Vaillant is een internationale marktleider op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie ...