Woningmarkt komt moeizaam op gang buiten de Randstad

Woningmarkt komt moeizaam op gang buiten de Randstad

Gepubliceerd op:

Sinds 2013 zijn woningen in Nederland weer 12% in waarde gestegen. Het huidige landelijke prijsniveau ligt nog wel onder de piek van 2008. De verschillen binnen Nederland zijn groot. Er is een scherp contrast tussen enerzijds het westen en deels het zuiden waar het herstel versneld op gang is gekomen, en anderzijds het noordoosten waar het van herstel sterk achterblijft. Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa.

De gemiddelde woningwaarde bereikte in Nederland haar dieptepunt in het tweede kwartaal van 2013. De waarde lag toen 15% onder het niveau van de piek in 2008. In het noordelijk deel van de Randstad werden woningen de afgelopen drie jaar gemiddeld 15% of meer waard, waarmee de gemiddelde woningwaarde boven de piek in 2008 uitkomt. In het noorden en oosten van het land stegen de woningprijzen maar beperkt. In Zuidwest-Friesland, Noord- Overijssel en Oost-Groningen werd een gemiddelde woning nauwelijks meer waard. De gemiddelde woningwaarden liggen hier nog ver - meer dan 10% - onder het niveau van 2008.

De woningprijzen zijn de afgelopen drie jaar 12% in waarde toegenomen. In deze periode zat voornamelijk de waarde van duurdere woningen in de lift. Woningen van meer dan 500 duizend euro zijn 17% in waarde toegenomen en hebben daarmee bijna het niveau van 2008 bereikt. Daar tegenover staat een waardestijging van slechts 8% voor woningen tot 150 duizend euro. In deze prijsklasse ligt de gemiddelde woningwaarde nog 9% onder het niveau van de piek. Koplopers zijn de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Heemstede, Utrecht en Bloemendaal. Hier stegen de woningprijzen gemiddeld 21% ten opzichte van drie jaar geleden. Met name Amsterdam springt er uit met een waardestijging van 29%.

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Bouwkundige brandveiligheid
Breijer Bouwkundige Brandveiligheid voorziet jouw pand(en) van brandwerende voorzieningen ...
Polygon
Polygon is dé specialist in het schadeherstel en klimaatoplossingen ...
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...