Woningcorporaties kunnen niet bouwen door te dure grond

Woningcorporaties kunnen niet bouwen door te dure grond

Gepubliceerd op:

Door de hoge grondprijzen kunnen woningcorporaties hun bouwplannen niet realiseren. Hierdoor wordt het tekort voor sociale huurwoningen nog groter en dreigen de lagere inkomens naast het net te vissen. Het grootst zijn de problemen in de Randstad, maar ook buiten de Randstad lukt het de corporaties nauwelijks om de bouwdoelstellingen te halen.

Het probleem ligt in het feit dat corporaties moeten concurreren met vastgoedpartijen om grond te bemachtigen. Hierdoor wordt de grond veel te duur om het financieel haalbaar te maken voor sociale huurwoningen.

De woningcorporaties hebben ambitieuze bouwplannen die zij graag willen realiseren. Binnen de koepelorganisatie Aedes is de ambitie uitgesproken om tot 2021 jaarlijks 34.000 huurhuizen in Nederland te realiseren. In Amsterdam hebben de corporaties samen met de gemeente bouwgrond gevonden waar de komende jaren gebouwd kan worden. De corporaties in Utrecht hebben voorgesteld de grens van €710,68 per maand te laten vallen. Dit is de maximale huurgrens waarvoor corporaties mogen bouwen. Utrecht wil deze grens graag optrekken naar €1.000,00 per maand. Dit zou het makkelijker moeten maken om aan grond te komen en te kunnen gaan bouwen voor de middeninkomens tussen €36.000 en €45.000 omdat juist de druk voor deze inkomens zo groot is. Als de middeninkomens kunnen doorstromen, ontstaat er weer meer ruimte aan de onderkant van de markt.

Bron: De Telegraaf

Een greep uit ons leveranciersregister

Lightronics B.V.
Altijd de juiste lichtoplossing ...
Solesta® 2.0
Verduurzaam uw woning met een zonneboiler en zet gratis zonnewarmte om in warm kraanwater ...
PAO Techniek en Management
Postacademisch onderwijs voor technisch professionals ...